Home » Избрано

Фрог нюз: Кръгът на Москов притиска прокуратурата чрез ИАЛ

2016.01.22 4 коментара
Spread the love
Петър Москов

Петър Москов

Кръгът около здравният министър Петър Москов притиска прокуратурата чрез Изпълнителната агенция по лекарствата. Това личи от две напълно отричащи се писма, които агенцията е изпратила до държавното обвинение, и то в рамките на една седмица във връзка с разследването на ваксините от Турция – пише сайтът Фрог нюз, който се позовава на източници от самата Изпълнителна агенция.

На 13 януари т. г. Изпълнителната агенция съобщава в официално писмо до Върховна административна прокуратура, че относно получените ваксините „Пентаксим “ и „Еувакс “ не са извършвани анализи за съответствие със спецификациите на производителя, тъй като лекарствените продукти не са разрешени за употреба в България.

Седем дни по-късно, точно в момента, в който зам .-главният прокурор на страната Ася Петрова се изправя на брифинг, за да съобщи, че се забраняват въпросните ваксини за употреба, пристига ново писмо от ИАЛ, която е подчинена на здравното ведомство. В него се твърди нещо съвсем различно, а именно, че турската ваксина „Пентаксим “ е идентична с френската. Не се изключва възможността по този начин да се прави опит прокуратурата да бъде злепоставена през обществото, заради законовите действия, които е предприела. От ИАЛ съобщиха за Фрог, че вече е получено ново запитване от ВАП. Държавните обвинители на свой ред искат да разберат в коя от 12-те референтни лаборатории в ЕС турската ваксина „Пентаксим “ е изследвана и то в рамките на 7 дни. Защото само по тази начин може да се докаже идентичност, категорични са експертите. Въпросните лаборатории не са в България. Те се намират в Англия, Германия, Италия и Белгия.

В официално писмо до предаването „Открито“ на Валя Ахчиева производителят на „Пентаксим “ „Санофи Пастьор “ заяви, че те не са производител на турската ваксина, влязла у нас, а само на суровината. Уточняват още, че носят отговорност до момента, в който бидоните с препарата не стъпят на турска земя. Оттам насетне отговорност поема единствено турската фабрика “Мефар “, където става смесването и пакетирането на ваксината.

Служители на агенцията заявиха пред екипа на Фрог, че са били подложени на натиск от страна на високопоставени служители от здравното министерство, за да извадят резултати за ваксините, които са угодни за тях. Не се изключва вероятността подобен натиск да е упражнен и върху самата шефка на ИАЛ Асена Стоименова, за да си смени позицията за толкова кратко време. Очевидно е за всички, че в битката за оцеляване на върхушката в здравното ведомство ще се опитат всички възможни средства, без значение дали погазват закона.

Източник: Фрог нюз

4 коментара »

 • Alex Lazov said:

  Комисионните са важни.Кой ли ги получава?

 • Putin said:

  За двама души се сещам…

 • Петър Пенчев said:

  Ето ги – и КОЙ, и НАГЛИТЕ.

 • Къчо Карамасуров said:

  “…Кореспонденцията между съветничката на министър Москов и консултантската фирма,меко казано,е странна и поражда основателни съмнения за определяне на обществените приоритети на МЗ от частна фирма.
  Писмото е адресирано до Диана Николаева и Юлиян Михов,които във фирмения си профил са определени като„хората на Големия глобален счетоводител–одитор– „Ърнст енд Янг“,представляващи го в офиса им в България.

  Това обаче не е вярна констатация:„Ърнст енд Янг“(фирма и адвокатско др-во) е чисто българска компания,която купува на франчайз името на лондонската фирма,само за да може да се легитимира приемливо,без да разполага с нужната експертиза,кадри и възможности освен една–да се превърне в черна каса и…
  перач на пари за корумпирани властници.

  Доказва го участието им в множество апетитни поръчки, минали без търг,но за сметка на това с добро финансиране.“

  -ПОРЕДНИЯТ ПРЕСТЪПЕН “ОПИТ” НА…РАЗБОЙКО-ВЩИНАТА,ПАЗЕНА ОТ ИЗГОДНО ИЗБРАНИЯ
  ГЛАВЕН ПРОКУРОР, С “ПАЙ” ЗА ЧАДЪРДЖИИТЕ !!!
  -ДО КОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМ,БЕ…ПРЕТЕНДИРАЩА И СТРАХЛИВА РАЯ ???

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.