Home » Избрано

Гневни лекари срещу Москов: Кога най-сетне ще депозирате оставката си?

2016.01.20 Няма коментари

От Министерството на здравеопазването обявиха, че от април 2016 г. пациентите ще бъдат приемани в болница след вземане на пръстов отпечатък.

Той ще се изисква и при закупуване на лекарства, което означава, че всички аптеки ще имат избора да инвестират в четци за отпечатъци и свързването им с НЗОК или да бъдат затворени. Пациентите, които са трудно подвижни пък ще могат да изпращат своите роднини до аптеките за лекарства.

Защо и как точно системата ще разпознава роднинските връзки между хората – въобще не става ясно.

0000184151-articleВ тази връзка, от “Възраждане” имаме следните въпроси към д-р Петър Москов:

Колко ще струва на държавата изготвянето на тази система и поддръжката ѝ?

Как ще се гарантира, че личните данни на пациентите и клиентите на аптеките ще бъдат опазени?

Какво налага въвеждането на подобна мярка и как тя ще спомогне в посока намаляване злоупотребите със средства на НЗОК?

Защо натоварвате аптекарите със задължението да инвестират в закупуването на средства за сканиране на пръстови отпечатъци?

Кой ще е отговорен, ако някой пациент не може да отиде сам до аптеката и да закупи своите лекарства, и не може да ангажира свой роднина?

Стиска ли Ви да извършите реформа, различна от измислянето на нов данък, или натоварване на аптеките и пациентите? Ако са Ви нужни помощ и идеи в тази насока, защото от “Възраждане” можем да помогнем?

Не мислите ли, че да натоварвате лекарите, аптекарите и българските граждани с нови и ненужни регулации, правила и бюрократщина, не е най-точното определение на словосъчетанието “здравна реформа”?

Кога най-накрая ще депозирате своята оставка?

Д-р Москов бе един от министрите в кабинета “Борисов 2” с най-висок рейтинг преди година. Причината за това беше, че той разпореди в кварталите, където има посегателства над медицински лица, да не се изпраща спешна помощ. Е, това разпореждане трая доста кратко. Както се казва, издържа не повече от едно телефонно обаждане от някое посолство, НПО или Българския хелзински комитет.

Сега обаче Москов упорито се опитва да измести министрите на финансите и образованието, Горанов и Танев, в челните класации по неодобрение. /bnews.bg/

.

—————————————————————————–

Бел.ред.:

Тази новина за пръстовите отпечатъци идва на фона на големия скандал с турските ваксини, който взриви здравното министерство. Прокуратурата спира и забранява употребата в България на скандалните ваксини “Еувакс” и “Пентаксим”. Обаче “Пентаксим” се инжектира на бебета в България още от лятото на 2015 г. Тези ваксини бяха обект на журналистическо разследване на Валя Ахчиева в предаването й “Открито”, което първоначално безпрецедентно бе спряно за излъчване от ръководството на БНТ. 

Във Фейсбук вече е създадена група “Незабавна оставка на министър Москов!”. В описанието й се казва: “Групата е създадена, за да поискаме оставката на министър Петър Москов! Заради далаверата с турските ваксини “Пентаксим” и “Еувакс”, и заради опита му да принуди потърпевшите от системата хора, които я финансират, да могат да я ползват срещу пръстови отпечатъци, като престъпници! Заради “реформата”, която се състои в приватизиране на здравеопазването. Оставка, разследване и затвор!”

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.