Home » Избрано

САЩ затегнаха визовия режим за туристи от ЕС

2015.12.19 Един коментар
Spread the love

САЩ затегнаха визовия режим за туристите от 38 държави – сред тях 30 са европейски. Мярката, която бе предприета след терористичните атаки в Париж миналия месец, се съдържа в Закона за бюджета за догодина, приет от Конгреса на САЩ и подписан от президента Барак Обама в петък, съобщава БТА.

Туристите от тези 38 страни няма да имат вече право да влизат в САЩ без виза, ако наскоро са били в Ирак, Сирия, Иран или Судан. Мярката е част от отговора на американското правителство на терористичните заплахи.

Постоянният представител на ЕС в САЩ Дейвид О’Съливан настоя петте страни членки на Европейския съюз, които не са част от американската програма за безвизов режим, да бъдат включени в нея.

Сред тези държави е и България. Останалите четири са Румъния, Хърватия, Кипър и Полша

Но тези държави трябва да са участващи в програмата за обмен на информация с американските власти за заподозрени терористи.

One Comment »

  • Г.Петрова said:

    Нов закон разрешава на Държавния департамент да ви лиши от преиздаване или да конфискува паспорта ви, ако имате сериозни задължения към държавата. Промените са част от Fixing America’s Surface Transportation Act или FAST Act – закон, който осигурява дългосрочно финансиране за мащабни щатски проекти като изграждане на нови магистрали и железопътни линии. Същият този закон ще осигури финансиране за важни транспортни проекти, свързани с пренасянето на товари. Но измежду всичките 1300 страници на закона се прокрадва и нововъведението – Държавният департамент вече ще има право да конфискува американския ви паспорт или да откаже да го преиздаде, ако IRS са съобщили, че имате сериозни задължения към държавата. В тази категория спадат хората, които дължат над $50,000. Тази цифра обаче може да се натрупа много лесно, защото включва лихвите и глобите към неплатени суми.
    Новият закон е още едно усложнение за близо 7 милиона притежатели на американски паспорти, които живеят в чужбина. До момента те трябваше докладват своите приходи извън Съединените щати спрямо изискванията на друг закон Foreign Account Tax Compliance Act – FATCA. Тази процедура съвсем не е лесна предвид различните банкови системи в Европа и Америка и факта, че IRS изпраща известия предимно по пощата. Сега държавата може да отнеме паспорта ви и без известие, ако данъчните са известили за вашите сериозни задължения. Това е една от основните причини за Александра да продължи да плаща редовно данъците си, въпреки че живее в България от 4 години. “За всеки случай може да реша да се върна в Америка, ако децата ми поискат да учат там.” За нейните задължения се грижи съпругът й, който прекарва по-голямата част от годината в Америка. Ако живеете извън Съединените щати и получавате пенсия от друга държава или притежавате част от компания, базирана извън САЩ, вашата данъчна декларация се усложнява допълнително. Същото се отнася и ако сте придобили наследство, получили сте повече от $100 000 приходи или имате баланс в банката с повече от тази сума. В този случай е добре да се обърнете към счетоводител, добре запознат с подобни ситуации, и да не разчитате на себе си да попълните декларацията. Но защо е толкова важно да вземете предвид всичко това? Защото новият закон показва недвусмислено, че данъчните власти тук са се заели сериозно със събирането на дългове. Очаква се промените да донесат близо 400 милиона долара през следващите 10 години. Според бившия данъчен адвокат Денис Брагър от Лас Вегас тези нови мерки са драконови. “Toва ще има изключителен ефект да накара хората да платят.” Особено онези чужденци, които разчитат на американския паспорт, за да пътуват от и до Съединените щати. Същото се отнася и за всички, които все още го използват за пътуване вътре в страната.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.