Home » Авторски страници

Американският научен център в София представи българска проблематика на конференция в САЩ

2015.12.03 Няма коментари
Spread the love

Американският научен център в София спомогна да се представи България и българската историческа проблематика на международна научна конференция във Филаделфия

Сградата на Американския научен център в София

През ноември 2015 г. Асоциацията за славистични, източноевропейски и евразийски изследвания проведе своя 47-ми годишен конгрес във Филаделфия, САЩ. Темата на конференцията тази година бе “Фактът” и участниците в различните сесии представиха изследванията си върху историята и паметта в постсоциалистическите Евразия и Източна Европа. Конференцията беше посетена от повече от 1000 учени от Северна Америка, Европа и Източна Европа. България беше представена от специалисти като Мария Тодорова, Теодора Драгостинова, Весела Уорнър, Даниела Иванова-Найберг и други. Отделно, доклади на българска тематика прочетоха някои чуждестранни учени като Кристофър Скарбъро, Лора Олсън Остерман, Камерън Гарвин и Мери Нюбърг.

Тази година Американският научен център в София имаше честта да организира единствените два панела, посветени стриктно на българска проблематика и съставени основно от български учени. Първият панел беше назован “Комунистическото завещание и посткомунистическата реалност”, а втората сесия на центъра се наричаше “Изучаване и музеефициране на държавния социализъм в България. Дебати и интерпретации”.

Докладите в първата българска сесия представиха три различни подхода в изучаването на комунистическото наследство в България през последвалите 26 години на демокрация – на историка проф. Евелина Келбечева от Американския университет в България, на политолога д-р Емилия Занкина от същия университет и на журналиста г-жа Нася Кралевска Оунес, автор на първата академична публикация на Американския научен център в София, “Communism vs. Democracy. Bulgaria 1944-1997”. Общото между докладите на трите авторки бе изследването на въпроса за това какво представлява колективната памет за комунистическото минало на българското общество и как тя рефлектира върху настоящето и бъдещето. Този панел представи интердисциплинарен подход към много нюансирания живот на посткомунистическото българско общество. Председател и дискутиращ панела беше д-р Диляна Иванова от Американския научен център в София, която е и научен сътрудник към музея “Фийлд” в Чикаго.

Вторият български панел, организиран от Американския научния център в София, разгледа разнообразните изследователски подходи към периода на държавния социализъм, също така и представянето му и концептуализацията му в съвременните български музеи и галерии. Панелът имаше за цел да дискутира интерпретациите и текущи дебати върху завещаното от епоха на социалистическо развитие в България след падането на комунизма през 1989 г. Докладчиците в тази сесия бяха проф. д-р Николай Ненов, директор на Регионален исторически музей – Русе, и д-р Диляна Иванова от Американския научен център в София. Техните текстове разглеждаха комунистическото минало на град Русе чрез средствата на устната история и визуална антропология и представиха нови подходи и тематични центрове в интерпретирането на близкото минало на града, базирани на дългогодишни изследвания и музейна работа. Председател на този панел беше д-р Весела Уорнър, преподавател в Университета на Алабама в Бърмигтън, а докладите бяха дискутирани от проф. д-р Чап Кусимба от Американския университет във Вашингтон.

Особен интерес към тази сесия проявиха учени от Института за изследвания на комунистическите престъпления към Румънската академия на науките, които по настоящем работят върху създаването на Музей на комунизма в Румъния. Българските и румънски изследователи осъществиха ползотворна дискусия върху текущите и бъдещи изследвания на комунистическите режими в Източна Европа, и конкретно в България и Румъния, и формите на тяхното музейно екпониране. Румънските и български специалисти също така говориха за бъдещо сътрудничество между Института за изследвания на комунистическите престъпления в Румъния, от една страна, и Регионалния исторически музей в Русе и Американския научен център в София, от друга.

Конференцията на ASEEES във Филаделфия беше свързана с още едно българско събитие, а именно годишното събрание на Асоциацията за български изследвания (the Bulgarian Studies Association, BSA). Сред по-важните теми в програмата на годишното събрание, участниците обсъдиха предстоящата 10-та научна конференция на асоциацията под наименованието “Отвъд границите” – съвместна научна среща на български и американски учени в края на юни 2016 г. Тази конференция се организира на всеки четири години, като предишната конференция се проведе през 2012 г. в Юджиин, Орегон. През 2016 г. конференцията ще се проведе в Русе, като домакин на събитието ще бъде Русенският регионален исторически музей, а съорганизатори на конференцията се явяват Съветът за чуждестранна българистика към БАН, Институтът по етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН. Подкрепа на конференцията ще окаже и Американският научен център в София.

За трета поредна година в рамките на конгреса на Асоциацията за славистични, източноевропейски и евразийски изследвания, Американският научен център в София организира малко тържество в местен бар във Филаделфия, където приятели и съмишленици на центъра се присъединиха и продължиха да се дискутират проблеми, свързани с българската хуманитаристика. Тези приеми на Американския научен център в София в рамките на конференцията на ASEEES се превърнаха в очаквано и добре посетено събитие, на което всички, което споделя общ интерес и уважение към българската история, култура и проблематика, се радват на непринудено общуване в неформална обстановка.

Американски научен център в София

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.