Home » Авторски страници, политика

Кръст за много милиадри

2015.12.03 Няма коментари
Spread the love

Коментар* на Григор Лилов за икономическите последици от свалянето от Турция на руски военен самолет, което естествено доведе до разрив в руско-турските отношения.

Снимка: economic.bg

Снимка: Еconomic.bg

1. Туризъм

– Морските курорти на Турция губят. Руснаците са най-многобройните туристи в страната след германците. Москва чрез изявление на външния министър Лавров вече призова гражданите си да не пътуват в Турция заради опасност от терористични атаки, както в Египет, а има и искане на руската Дума да се спрат всякакви граждански полети между двете страни.

– Руската държавна агенция по туризъм също препоръча да се преустанови продажбата на туристически пакети до Турция. Някои големи компании вече реагираха и смъкнаха офертите си.

– Загубата е 4.4 млн. руски туристи (2014) – относително платежоспособни. Оценки за харчлъка няма, но се предполага, че става дума за около 4 млрд. долара.

2. Хранителни стоки

– До момента руската забрана за внос на хранителни продукти от Европа не важеше за Турция. Данните за 2014 г. показват, че 4% от износа на Турция – основно хранителни стоки и текстил са за руския пазар. Става дума за доставки на стойност 6 млрд. долара, които в близко време ще умрат напълно. За тази година до края на септември, откакто започна конфликтът на Русия с Ердоган покрай Башар Асад, турският износ е бил ограничен на 2.7 млрд. и надали ще мине 3 млрд. За догодина не прогнозирам повече от 0.7 млрд.

3. Транспорт

– И турските стоки за Русия, а и много от руския износ за Турция и региона, е в ръцете на турски превозвачи. Ситуацията след намесата в Сирия драматично се променя и в скоро време приходите ще се сведат почти до нула.

4. Енергетика – всички губят

– Турция е най-големият купувач на руски природен газ след Германия. Москва е основният доставчик на синьо гориво за Турция. Годишно Анкара се нуждае от 50 млрд. куб. м. газ, като 28-30 млрд. от тях идват от Русия. Русия доставя и нефт и нефтени продукти за Турция. По данни на руското посолство в Турция, Москва е четвъртият по големина доставчик на петрол за Анкара за 2013 г. Цените за Турция са преференциални. Турция няма как да прекрати изцяло този внос – особено на газ за районите около Истанбул. От намаляването на обемите губи и Русия.

– Замисленият газов Турски поток умря засега или поне е в клинична смърт за няколко години напред.

– Проблемно става изпълнението на контракта с „Росатом“ за строителството на АЕЦ с 4 реактора за 20 млрд. долара.

5. Суровини

– Заедно с Египет Турция е най-големият купувач на руска пшеница. За предходната пазарна година, която приключи на 30 юни, данните сочат, че Анкара е платила за 4.1 милиона тона жито от Русия. (към 0,6 млрд. долара).

– Турция е сериозен пазар и за руските полуготови изделия от стомана, на стойност от около 0.5 до 1 млрд. в различни години.

Това е първи и най-бегъл преглед. Възможно е например Анкара да увеличи процедурните усложнения за преминаване през Босфора. възможни са най-различни сценарии.

Турско-руското затопляне стана факт, благодарение на затоплянето на отношенията между Кремъл и Саудитската монархия. И с тяхното изстиване започна и разрива между Путин и Ердоган (както и неочакваните слаби резултати за ДПС на последните избори у нас).

.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

* Бел.ред.: Коментарът е написан непосредствено след инцидента със свалянето на руския самолет. Публикува се със съгласието на автора.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.