Home » Авторски страници, българи зад граница

Работилница за сурвачки в Българското училище в Линц

2015.12.14 Няма коментари
Spread the love

IMG_3659

На 12 декември т.г. се състоя традиционната за българско училище “Дунав” в Линц, Австрия, работилница за сурвачки. В 10 ч. залата на училището се изпълни с деца и родители, които, макар и на хиляди километри от родината, спазват българските традиции и почитат българските празници и обичаи.

IMG_3744

Според народния календар, на 1-ви януари младежите трябва да сурвакат всички членове на семейството. Да сурвакат означава да ги удрят с дрянови пръчки по гърбовете като едновременно с това произнасят благословии. Нашите прадеди са вярвали, че докосването с зелена клонка в началото на годината донася жизненост, здраве и сили. Една прекрасна традиция, която не бива да бъде забравена, и която родителите и учителите на “Дунав” искат да предадат на всяка цена на своите деца.

IMG_3679

IMG_3674

Работилницата за сурвачки в Линц тази година беше старателно организирана от родителския актив към училището. Още в ранни зори залата беше подходящо украсена. На масите бяха поставени всички необходими за направата на сурвачки материали. Във въздуха ухаеше на прясно опечени пуканки, а от уредбата звучаха български коледни песни. Ентусиазмът като че ли беше обхванал всички.

IMG_3681

На този ден всички ние – възрастни и деца, се потопихме в прекрасната атмосфера на коледните и новогодишни празници. Заедно се насладихме на коледната магия и пресъздадохме българските традиции с много настроение, смях и закачки.

IMG_3683

Кулминацията преди Рождество Христово предстои. След няколко дни, на 19 декември ще се проведе Коледното тържество за българските деца в Линц, на което, освен, че Дядо Коледа е обещал да навести нашите деца, театралната група към училището ще пресъздаде на сцената една “Коледна магия”.

IMG_3764

Желая на всички весели Коледни и Новогодишни празници!

 

Дарина Тонкова,

училищен ръководител

————————————————————————————————————————————–

Още снимки от работилницата за сурвачки в българското училище в Линц:

IMG_3692

IMG_3756

IMG_3757

IMG_3695

IMG_3748

IMG_3710

IMG_3694

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.