Home » Избрано

Новият български посланик в САЩ ще е Тихомир Стойчев

2015.12.02 Няма коментари
Spread the love

Секретарят на президента Росен Плевнелиев вече е управлявал временно мисията във Вашингтон

.

Тихомир Стойчев. Снимка: в. "24 часа"

Тихомир Стойчев. Снимка: в. “24 часа”

Тихомир Стойчев, секретар по външната политика на президента Росен Плевнелиев, ще е новият посланик на България в САЩ, съобщиха източници от Министерството на външните работи.

Стойчев е останал единственият кандидат за посланическия пост във Вашингтон след сесията на ООН в Ню Йорк, на която присъстваха президентът Росен Плевнелиев и външният министър Даниел Митов. Стойчев впечатлил Митов с това колко добре е познат за американците.

Той вече има два мандата в мисията ни във Вашингтон. В периода 2003-2007 г. бе първи секретар, след това за година бе зам.-посланик, а през 2010 г. и временно управляващ посолството. Именно това, че е дипломат и няма да заеме място от политическата квота за посланици, било допълнително предимство за Стойчев. Той е секретар на президента Плевнелиев за външната политика от 2012 г.

Стойчев може да замине за столицата на САЩ през март, след като мандатът на Елена Поптодорова бе продължен до края на тази година.

Изборът му за Вашингтон ще остави на поста в Лондон Костантин Димитров. Допреди месец той също бе вариант за САЩ, а за Великобритания се спрягаше бившият син депутат Асен Агов. /”24 часа”/.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.