Home » Избрано, политика

Оставката на Христо Иванов разклати правителството

2015.12.09 Един коментар
Spread the love

Депутатите Радан Кънев и Гроздан Караджов минават в опозиция, останалите от Реформаторския блок мълчат

.

Антоан Николов, Самуил Димитров, в. “Сега”

Снимка:  Юлиан Савчев, в. "Сега"

Христо Иванов. Снимка: Юлиан Савчев, в. “Сега”

“В България все повече може да се говори за върховенство на главния прокурор”, каза правосъдният министър Христо Иванов и подаде оставка.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново жертва министър, за да запази стабилните си отношения с ДПС. След приемането на всички поддържани от ДПС поправки в конституцията и бламирането на идеите на Реформаторския блок министърът на правосъдието Христо Иванов подаде оставка, която премиерът светкавично прие. Преди 10 месеца Борисов по подобен начин се раздели с вътрешния министър Веселин Вучков.

Христо Иванов бе двигателят за провеждане на съдебна реформа. Той обяви от парламентарната трибуна, че подава оставка минути след като стана ясно, че реформата се проваля. Парламентът формално раздели на две Висшия съдебен съвет (ВСС), но с всичко останало утвърди безконтролността на главния прокурор. Неговата квота ще е с влияние в бъдещата прокурорска колегия, което според Иванов и неправителствения сектор обезсмисля промените в конституцията. Освен това съветът ще доизкара мандата си в този състав. Не беше прокарано и явното гласуване. С процедурни хватки и тройно прегласуване отпадна предложението да се изискват доклади от главния прокурор и при незадоволителен отговор да може да му се иска дори оставката. Вместо това мина беззъба норма той да се отчита по свое желание, като самият Реформаторски блок в крайна сметка го подкрепи, очевидно разчитайки на пазарлък с ДПС. Изобщо не бяха подложени на гласуване предложенията, внесени преди второ четене, да се намали мандатът на съдебните началници, както и на ВСС, да се назначи независим прокурор срещу корупцията (по румънски модел). Още при гласуването на предложенията на реформаторите се видя рязкото разцепление сред партиите в блока – при 23-ма депутати от РБ предложенията се подкрепяха само от между 6 и 10 души. ГЕРБ абсолютно заряза подкрепата си за коалиционния си партньор и гласуваше анблок с ДПС и АБВ.

“В България все повече може да се говори за върховенство на главния прокурор”, каза министърът. “За мен въпросът е ценностен – дали политическата система може да постави интересите на независимостта над съда, над зависимостта си под различни форми от свръховластената фигура на главния прокурор. Както и заради цялостната ситуация в последните седмици, мисля, че няма да има политически ресурс за провеждане на реформа оттук нататък”, обясни Иванов.

Солидарно с Иванов от управляващата коалиция излязоха само двама депутати. Съпредседателят на РБ Радан Кънев и председателят на транспортната комисия Гроздан Караджов обявиха, че напускат парламентарната си група и минават в опозиция. Кънев заяви, че оттегля лично подкрепата си към правителството на Борисов и че очаква политическите решения на ДСБ и РБ. Във Фейсбук той написа: “Въпросът не е защо взех това решение днес, а как издържах една година. Истината е, че в името на реформаторския компромис опитах всичко”; и добави, че битката предстои, намеквайки за граждански протести и съпротива. Първият протест беше насрочен още снощи пред парламента.

Караджов прогнозира, че до 15 депутати от 23-членната ПГ на РБ ще минат в опозиция.

Партиите в РБ на практика се снишиха и отложиха политическото решение за съдбата на блока чак за края на седмицата. Партийното ръководство на ДСБ не излезе с политическо решение снощи. ДСБ разполага с петима депутати в парламента и четирима от гражданската квота, които гравитират около него. Вили Лилков не последва Кънев и Караджов в опозиция, а обясни пред “Сега”, че ще изчака решението на ръководството на парламентарната група. Атанас Атанасов каза същото. Петър Славов от гражданската квота обясни, че той няма за какво да напуска, тъй като не е член на партия, но щял да се съобрази с решението на ПГ. До редакционното приключване на броя не стана известно дали ДСБ ще изтегли здравния министър Петър Москов. Той и заместникът му Ваньо Шарков от ДСБ снощи проведоха сбирка в търсене на решение от ситуацията.

Радан Кънев се оказа изоставен дори от своите. Единствено Гроздан Караджов минава с него в опозиция, останалите предпочетоха да оцелеят политически. Снимка: Юлиан Савчев, в. "Сега"

Радан Кънев се оказа изоставен дори от своите. Само Гроздан Караджов минава с него в опозиция, останалите предпочетоха да оцелеят политически. Снимка: Юлиан Савчев, в. “Сега”

Останалите партньори на ДСБ в РБ дадоха да се разбере, че скандалът не ги засяга и ще изчакат отминаването на труса. Другите министри от Реформаторския блок също минаха в нелегалност. Снощи заседаваше само ръководството на БЗНС, чийто председател е военният министър Николай Ненчев, но от там неофициално се разбра, че няма да има нито оставки, нито излизане в опозиция.

Меглена Кунева остава вицепремиер, а депутатите от партията “Движение “България на гражданите” (ДБГ) няма да напускат управляващата коалиция в парламента, научи “Сега”. Найден Зеленогорски от ДБГ обяви, че не е бламиран РБ, а българският народ, но не каза, че ще излиза от властта. По неофициална информация правосъден министър ще стане човек от квотата на Кунева в РБ, като много вероятно е лично тя да заеме поста. За кандидат се спряга и съпартиецът й Даниел Вълчев, който миналата седмица започна явна атака срещу Иванов и ДСБ. Снощи вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова се появи в парламента и посети стаята на реформаторите, оставяйки впечатление за течащи совалки. Не стана известно обаче да е взето някакво решение, освен РБ да излъчи нов министър на правосъдието.

От думите на Цветан Цветанов от ГЕРБ се разбра, че оставката на Иванов не клати управляващата коалиция. Лидерът на АБВ Георги Първанов даже я адмирира. “Правосъдният министър беше пречка за съдебната реформа. Иванов загуби тази битка и е нормално да си отиде. Министър-председателят ще предложи нова кандидатура, ние нямаме претенции към поста”, каза той.

.

One Comment »

  • Мариана (author) said:

    “Граждани се организират във Фейсбук на протест срещу провалената конституционна реформа

    Протести са насрочени пред сградата на Народното събрание тази вечер. Две събития вече се организират паралелно в социалната мрежа “Фейсбук” малко след като парламентът гласува предложението на АБВ за разпределението на квотите в двете колегии на Висшия съдебен съвет и последвалата оставка на правосъдния министър Христо Иванов. За начален час е посочен 18.30 ч.
    “Няма да е за първи път да се съберем шепа хора на протест. Може да се съберем, да си кажем здрасти и да се разотидем. Поне ще покажем, че не сме от милионите, които ги няма. Ще сме пред парламента, кой когато успее след работа, за да засвидетелстваме уважението си към хората, които се бориха до последно. Всъщност никога не е за последно, защото утре ще се събудим пак и някак си ще трябва да продължим”, пише в посланието на организаторите на събитието “Подкрепа за провалената конституционна реформа”. За половин час от създаването на събитието участие са заявили близо 200 души.”

    http://www.segabg.com/article.php?id=782100

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.