Home » Авторски страници

Коледен концерт “Свята България”

2015.12.09 Няма коментари
Spread the love

index

Коледен концерт под надслов “Свята България”, с участието на изследователи по темата “Българските корени на Коледа”, ще се състои на 18 декември в София. Концертът ще започне от 19 ч. местно време в концертната зала на Федерацията на научно-техничесите съюзи на бул. “Раковски” № 108.

Гостите ще имат възможност да се насладят на непреходния български фолклор, с песните на известната българска народна певица Поли Паскова. На сцената ще излезе и Костадин Георгиев – Калки.

По темата за Българските корени на Коледа, Божият народ – Богарите, Богомилите и Българите ще говорят Цветан Гайд, който заедно с брат си – покойния изследовател Стефан Гайд, разчетоха тракийска писменост; проф. Владко Иванов, арх. Миломир Богданов, д-р Владимир Христов, бивш издател на сп. “Авитохол”, Валентин Ковачганев, историкът Елица Димова, журналистката Патриция Кирилова и др.

Организатори на празничната вечер са фондация “Родов завет”, сдружение “НС за изучаване, опазване и развитие на културата, предприемачеството, спорта и природата в България” и сдружение “Велика Болгариа”.

Събитието продължава серията от инициативи на сдружение “Велика Болгариа” за опазване на българското културно-историческото наследство. Сдружението повече от две години се опитва да събуди институциите да дадат положителен отговор на искането за провеждане на Национална историческа конференция, на която да се дискутира скритата и малко позната история на българския род.

Преди месец сдружението раздаде и своите традиционни награди, наречени “Велик българин” и “Велика Болгариа”.  Наградата „Велик Българин“ бе връчена на световния шампион по бокс Кубрат Пулев.

От ляво надясно: Поли Паскова, проф. Владко, Патриция Кирилова, Иван Николов

Отляво надясно: Поли Паскова, проф. Владко Иванов, Патриция Кирилова, Иван Николов

Досегашни носители на наградите „Велик българин“ и “Велика Болгариа” са отец Иван – за приюта в Нови хан. Също така проф. Иво Кременски, изследователят на тракийското писмо Цветан Гайд, бившият външен министър Иван Станчов, будителите Галя и Христо Маджарови, народната певица Поли Паскова, председателят на КИЦ “Босилеград” Иван Николов и др.

Носители на почетния приз са и врачанският общественик Огнян Пищиков, и председателят на Общинския съвет на Мездра и председател на Асоциацията на председателите на общинските съвети в България – инж. Делян Дамяновски, който активно се включва в инициативите за опазване на правата на българите в Сърбия, Македония, Албания и пр.

 

Патриция Кирилова

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.