Home » Авторски страници, българи зад граница

Светъл коледен празник в Българското училище в Грац

2015.12.22 Няма коментари

Как премина коледното тържество в българското училище „Никола Й. Вапцаров” в Грац, Австрия

image001

Родното огнище е най-хубавото място за посрещане на Рождество Христово. Именно то – огнището бе центърът в декора за детския празник на училище „Никола Вапцаров” в Грац. Покрай огнището се разказват приказки, пеят се песни и се разнася аромат на български ястия. В красивия български дом с ръчно тъкани черги, писани чинии и гювечета изобилства от добро настроение. То винаги е било създавано и чрез поуката на старите истории от извора на българската култура. С такава започна и нашият коледен празник.

image002

Млади коледари и сурвакари посетиха дома на мързеливата мома Богданка, а тя пред свекъра и свекървата и пред майка си и баща си ги посрещна вече променена – научена на домакинска работа. Ако всички родители, баби и дядовци, дошли на училищното тържество, добре знаят приказката за Богданка, то за децата това е един по различен свят, който ги обединява. Макар често да си говорят и на немски в междучасията, емоцията да покажат българското си личи. И дори децата да не осъзнаят веднага дълбокия смисъл на приказката, някой ден, където и да са по света, вероятно ще се сетят за това светло коледно тържество и за дълбоката поука на българската приказка. И няма как родителите да не ръкопляскат бурно и да се радват, че макар децата им да са на повече от хиляда километра от родната страна, все пак има кой да им помогне да бъдат истински българи.

image003

Тържеството продължи с много емоции и музика. Едно от нещата, които правят впечатление на децата, когато дойдат за пръв път в класната стая, е близката, не прекалено официална комуникация с учителите. Това сплотява, сприятелява, стопля. Ражда се доверие, което предразполага към по-лесно заучване и към общи забавления. Така народната музика, която понякога е отхвърляна и неразбрана от децата в България, тук става любима. Заедно с музикалния педагог Пламенка Ванкова децата изпълниха с удоволствие фолклорни песни и танцуваха гордо с националните носии. Последваха бурни овации след закачливите изпълнения.

image004

Директорката на училището Десислава Опел представи следващата част от програмата. Театрален етюд по пиесата на Наталия Арсенова. В него децата от училището са комбина объркани, но ентусиазирани джуджета. Те показват, че Коледа е винаги прекрасна и изпълнена с изненади. Тази част от празника е подготвена от Красиана Лазарова. Благодарение на работата с чудесния текст на пиесата „В работилницата на Дядо Коледа“, децата разграничават приличащи си думи в българския език, което разбира се е много важно.

image005

Всеки празник в България завършва с хоро. Коледното тържество на училище „Никола Вапцаров” –  също. Коледното Граовско хоро на майките и учителките показа, че съкровищницата от танци и музика не е изчерпана, а е бездънен извор на красота, удоволствие и патриотизъм, възраждащ се непрестанно.

image006

В училище „Никола Вапцаров” в Грац се провеждат учебни занятия на български език всяка събота. Когато децата станат пълнолетни, получават и диплома за средно образование, както в България. Дори те никога да не ползват този документ и да изберат за свой постоянен дом Австрия или друга страна по света, те получават безценен дар – чувството да знаят кои са и откъде са дошли. Всяко тържество, всяка песен, всяка кратка строфа на български учи децата да обичат огнището на техния живот – красивата България.

 

Елизабет Спасова

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.