Home » Авторски страници

Стратегия за борба с тероризма или дебнене на БГ граждани в интернет?

2015.11.30 Един коментар
Spread the love

Във връзка с Проект за Решение на Министерски съвет на Р. България за приемане на Стратегия за противодействие на радикализацията и тероризма (2015-2020 г.) и План за изпълнение на тази Стратегия, които за пет години напред, но за тяхното обществено обсъждане са били отделени само две седмици, в различни групи във Фейсбук може да се прочетат съобщения, в които се казва: 

Untitled12

“Вместо да подобри условията на граничарите, да издигне ефективни препятствия срещу нахлуващите тълпи неидентифицирани мъже, властта иска да слага камери за следене на БЪЛГАРСКИТЕ граждани, иска да назначава 24-часови групи за дебнене в интернет на нас, българите, вижда в нас стадо за ограждане.

Зад патриотично звучащите текстове е скрит вълчи капан. Определен кръг неправителствени организации (НПО-та) ще участват в преследването на свободната мисъл и воля под претекста, че последните може да съдържат терористична заплаха. Тези организации до една са финансирани със средства от чужбина, не са български в зародиша си. Но се готвят (вече официално) да решават съдбата на българите. Всички ние сме свидетели и въпреки, че ни трият паметта и ни разсейват с циркови номера по медиите от сутрин до вечер – ние помним, знаем, мислим! Действаме. Какво да направим?

1. Напишете какво мислите за „Лъжепатриотичния акт“ тук и навсякъде, където можете: http://www.strategy.bg/publicconsultations/View.aspx?Lang=bg-BG&Id=1877
2. Говорете за това, разпространявайте!
3. Изпратете позицията си и на имейла на Министерския съвет: [email protected]

Принуждават ни да се борим на парче с всяка отделна злина, която ни стоварват ежедневно – за да нямаме сили за единен отпор на цялата им машина. Свърши това време.”

———————————-

ЕТО И СЪДЪРЖАНИЕТО НА НЯКОИ КОМЕНТАРИ ПОД ТОЗИ ПРОЕКТ В ПОРТАЛА ЗА ОБЩЕСТВЕНИ КОНСУЛТАЦИИ НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ

Untitled13

17 ноември 2015 г. 22:51:45
vnmilen

“Този закон ограничава правото на българите да изкажат възмущението, омразата, мизерията и болката си, които са им причинени през последните 25 години на “Преход” (т.е. на геноцид срещу българското население). Този закон не цели реални мерки срещу нелегалните имигранти, които всекидневно пресичат като на парад българските граници (официално потвърдено от МВР!), а цели ограничаване на свободата на словото (изконно право в демократичните държави!) Вместо да се чудят политиците как да превърнат Васил Левски в терорист (защото, ако този закон се приеме, ние няма да имаме право да го цитираме), да се хванат и:

– да затворят границите на България, както в момента правят всички демократични и развити държави-членки на ЕС.
– да осъдят всички свързани с Ахмед Моса Ахмед и клетката на ИД;
– да изгледат и осъдят изказването на  Ахмед Доган поиска да прекрои българските граници;
– да изгледат и осъдят изказването на Хафъзов, който също поиска антибългарски: “България е зажадняла за вас, България ви чака, чакат ви Родопите, Добруджа и Айтоското поле, и Лудогорието. Моят благороден, велик, смел турски народ няма ли да им даде да разберат на 5-ти октомври, ще го направи, нали?”;
– да се претърси България из основи за нелегални имигранти, защото те могат да носят със себе си както химическо, така и биологическо оръжие!
Действия трябват, а не проформа, господа политици!”

———————-

Untitled11

18 ноември 2015 г. 11:30:39
Malvina

“Отново антибългарски закон. Стига орязване на правата ни.

Не мога да повярвам, че за пореден път ни се готви едно нещо замаскирано като друго нещо. Тази стратегия, ако мога да я нарека така, е само начин да се забрани на българските граждани да изказват мнението си и е директно посегателство върху също така наречената демокрация в България. Не сме тъпи, съзнаваме, колко широки тълкувания може да има следното:

“Формиране на междуведомствена работна група за създаване на нормативна база за противодействие на изказвания и послания, подбуждащи към омраза по интернет и в СМИ”, както и други смущаващи точки в т. нар.  стратегия. Вие може би не съзнавате, но ни взехте всичко, обрекохте българите на геноцид, сега вече ще ни наказвате и за мнения по интернет. Искам да кажа, че с антибългарската си политика българските правителства са тези, които най-много насаждат омраза. Ако най-накрая извършителите на убийства и всякакви престъпления и от ромски произход започнат да получават адекватни наказания, това ще намали много напрежението в българското общество. Преди около месец възрастната жена Емилия Бузова беше пребита до смърт, а извършителят беше пуснат и обвинен в кражба на одеяло и 30 лв. Нима след това очаквате разбиране и похвални слова от Българските граждани след такива случаи? Ако поне малко ви е грижа, няма да подложите българския народ на това поредно орязване на правата. И в България и в Европа бяха пуснати безконтролно хора идващи от райони с тероризъм, сега ще пишем стратегии. Затваряйте границата и затворете вече известните последователи на ИД в България вместо да се занимавате с бюрокращини.”

————-

18 ноември 2015 г. 14:32:09

danailster

“Мълчанието/цензурата не е решение

Уважаеми членове на Министерски съвет,

С разработването на мерки за ограничаване на свободата на изказ вие целите да затворите очите си и очите на българите за съществуващи и наболели проблеми. Вашите усилия трябва да целят елиминиране на предпоставките за радикализация и тероризъм, а не да ги борите с мълчание. Напълно подкрепям коментарите преди и моя и повтарям ясните и конкретни предложения на vnmilen с надеждата да ги изпълните…”

—————————————————

18 ноември 2015 г. 22:28:26
зоя

“НЯМА ДЕМОКРАЦИЯ

Продължава геноцида срещу българите. Кое е демократичното, за какво ни беше демокрация? Няма да може българин да си каже мнението. Живеем в страх от нови данъци, в страх от нелегални, в страх от роми… само страх. Проявете разум, озъптете престъпниците и никой няма да мрази никой. Помислете за народа най-накрая – не против него отново. Не чувствам,че живея в демократична страна, а точно обратно… спрете.”

—————————————

18 ноември 2015 г. 22:46:08
Златина

“Забраните са измислени за да се нарушават, депутати!

1.3. Формиране на междуведомствена работна група за създаване на нормативна база за противодействие на изказвания и послания, подбуждащи към омраза по интернет и в СМИ.

На вниманието на господата, погазващи конституционните ни права: Забраната и следенето ни в интернет, няма да промени нищо в начина ни на мислене! Ако си мислите, че въпросните терористи ще обсъждат в интернет целите, начина, доставчика, продавача, изпълнителя, явно не гледате достатъчно американски филми! До сега, при нито един атентат, няма предоставена достоверна интернет информация, просто защото комуникацията е на съвсем друго ниво, и ВИЕ го знаете. Поне имайте този микрон смелост да си признаете, че не ви харесва начина, по който ви обсъждат в интернет пространството, още един микрон смелост да осъзнаете, че българския народ не е достатъчно зомбиран и продължава трескаво да мисли с главата си. Неумелият опит на екипа от РБ да пробутат закона в средата на годината беше стопиран, защо си мислите, че сме глупави, колкото вас, че да го пробутвате под друга форма? Може би сега е момента да се обърнете и да почерпите опит от други европейски държави, да се приравните към тях, след като по нищо друго не успяхте да ни приравните. Въпреки следенето и слухтенето, коя държава успя да предотврати всички инициирани атентати? Нито имате ресурсите, нито опита, нито желанието да се справите с кашата, която забъркахте, в това сте ненадминати – признахме ви го!

С неуважение, към вас и с надежда, че ще проумеете фактите!”

———————————————–

Untitled9

19 ноември 2015 г. 17:39:37
bgmania

“антибългарски закон

Този закон ограничава правото на българите да изкажат възмущението, омразата, мизерията и болката си.

Този закон ограничава правото на българите да изкажат възмущението, омразата, мизерията и болката си, които са им причинени през последните 25 години на „Преход“ (т.е. на геноцид срещу българското население). Този закон не цели реални мерки срещу нелегалните имигранти, които всекидневно пресичат като на парад българските граници (официално потвърдено от МВР!), а цели ограничаване на свободата на словото (изконно право в демократичните държави!).

Вместо да се чудят политиците как да превърнат Васил Левски в терорист (защото, ако този закон се приеме, ние няма да имаме право да го цитираме), да се хванат и:

– да затворят границите на България, както в момента правят всички демократични и развити държави-членки на Е.С.

– да осъдят всички свързани с Ахмед Моса Ахмед и клетката на ИД

– да изгледат и осъдят изказването на Ахмед Доган поиска да прекрои българските граници

– да изгледат и осъдят изказването на Хафъзов, който също поиска антибългарски: „България е зажадняла за вас, България ви чака, чакат ви Родопите, Добруджа и Айтоското поле, и Лудогорието. Моят благороден, велик, смел турски народ няма ли да им даде да разберат на 5-ти октомври, ще го направи, нали?“

– да се претърси България из основи за нелегални имигранти, защото те могат да носят със себе си както химическо, така и биологическо оръжие!

Действия трябват, а не проформа, господа политици!“

——————————————

Untitled10

19 ноември 2015 г. 14:02:37
жана11

“странен закон

Живял едно време един султан. Много му трябвали пари и решил да вдигне данъците. Вдигнал ги и пратил везира да види как народът приема тази непопулярна мярка. Везирът се върнал и докладвал: – Псуват и работят, Ваше Величество. – Вдигни данъците още! – наредил султанът. След няколко дни отново проводил везира на проверка. – Още повече работят и още по-страшно псуват – докладвал пратеникът. На третото вдигане на данъците везирът се върнал и усмихнато докладвал: – Поданиците са го ударили на веселба, май вече свикнаха. – Явно прекалих, намалявай данъците веднага! – наредил султанът.

Разказвам тази притча, защото с желанието си да ограничите заслужените критики към вас, просто ще предизвикате  друга реакция. Знаете каква. Ако това е, което искате – продължавайте. Сега хората отчасти изпускат “парата”- в социалните мрежи  и сайтове. Ограничите ли това, нещата ще станат неуправляеми. Мислете бе,  хора, самоизбирате се там, знаете го по-добре и  от нас. На народа явно му липсва инстинкт на самосъхранение, но вие, дето ни управлявате – би трябвало да имате поне. Траем от години неадекватните ви решения, антибългарската ви политика и геноцида, който упражнявате над народа. Не разбирате ли, че времената вече са други.”

—————————————–

19 ноември 2015 г. 15:01:45
Тихомир Атанасов

“Ще направите терорът на Българския Хелзинкски Комитет над свободната мисъл законен?

Ще направите ли терорът на Българския Хелзинкски Комитет над свободната мисъл законен?
Кого ще ми заповядате чрез БХК да обичам и кой ще бъде “езикът на любовта”? БХК ли ще преценява кой език е на омразата и кой на любовта? Любов и омраза са чувства – ще ни пращате в затвора за чувства? Вие сте кретени!

Стратегия
за противодействие
на радикализацията и тероризма
(2015 – 2020 г.)
……….
47. Прилагането на мултиинституционален подход и взаимодействието с представителите на гражданските и съсловните организации, неправителствения и частния сектор, местните общности, в т.ч. религиозните и общностните лидери в квартала и/или населеното място следва да е в насока на:
…….
· Изготвяне на специални програми за противодействие на радикализацията в нейните различни форми. Програмите се изготвят от компетентните органи на изпълнителната власт съвместно с неправителствените организации, религиозните и етническите общности и частния сектор и са насочени както към преодоляване на уязвимостите на определени индивиди и групи, така и към противодействие на различните екстремистки идеи и проявления, в т.ч. расизъм, ксенофобия, престъпления, извършени от омраза, и др.
……..
50. Изграждане на действащи механизми за противодействие на езика на омразата, расизма и ксенофобията.
И още един въпрос: кое точно ще наричате екстремистка пропаганда? И за кое точно ще ни разработва ДАНС?

*******************
П Л А Н
за изпълнение на Стратегията за противодействие на радикализацията и тероризма
(2015–2020 г.)
ЦЕЛ ДЕЙНОСТ СРОК
ОТГОВОРНИ ИНСТИТУЦИИ
Водеща 2016 г. ДАНС МВР, НРС, СВИ – МО
…………………………………………………………..

2.8. Разработване на методика за установяване на сайтове, чрез които се осъществява екстремистка пропаганда и открити призиви за насилствени действия.”

—————————————-

19 ноември 2015 г. 16:10:41
venci

“Това е цензура в най-гнусния си вид!

Да обяснявате как ще се борите с тероризма, а същевременно да се опитвате да забраните на хората да изказват свободно мнението си за действията ви. Това ли е свободата на словото?  С цялостната си политика обричате народа на мизерия, а сега искате да заличите българската нация като вкарате огромен брой индивиди, чужди на религията и културата на българите, които не могат и не искат да се интегрират по никакъв начин. Мислите, че сме глупави ли? Мислите, че сме неорганизирани и слепи? Никъде това не е проработило. Няма да мине и у нас. Ефектът ще е точно обратният. Вече се е натрупала критична маса и това може да е искрата, която ще подпали всичко. Не знам доколко сте грамотни, но Фейсбук далеч не е единствената форма на комуникация в интернет. Има канали и мрежи, които няма как да следите и филтрирате. Просто за дни всичко ще се пренесе там. Нямате нито ресурсите, нито капацитета да спрете общественото недоволство. Не и по този начин. Единственият ви шанс е спешно да промените политиката си по “бежанският проблем” и политиката на “отворените врати”. Вижте Унгария, вижте Полша!  Подобни мерки и закони само ще катализират процеса на дестабилизация и в този огън правителството ще е първата жертва. Кой ще го подкрепи? Полицията ли? Или военните? Не се изправяйте срещу народа. Търпението му е съвсем на ръба. Повярвайте ми.

БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ”

————————————————————

26 ноември 2015 г. 11:50:59
tryxy

“Как ще бъде защитено правото на свободно изразяване

Искам да знам, как ще бъде защитено правото на свободно изразяване на българските граждани след въвеждането на тези точки:

Стратегия за противодействие на радикализацията и тероризма (2015-2020 г.)

 50. Изграждане на действащи механизми за противодействие на езика на омразата, расизма и ксенофобията 
План за изпълнение на Стратегията за противодействие на радикализацията
и тероризма (2015-2020 г.)
1.3. Формиране на междуведомствена работна група за създаване на нормативна база за противодействие на 

изказвания и послания, подбуждащи към омраза по интернет и в СМИ.

…И какво се разбира под български интерес: интересът на народа или на политиците, защото очевидно интересите ни са диаметрално противоположни? Това се вижда в позицията на народа по отношение на САЩ, Русия, Турция. В интерес на народа ли ще бъде тази Стратегия или удобен повод за саморазправа с неудобните на властта?”

——————————

26 ноември 2015 г. 14:14:38
derm

“Основата на всяко едно правителство са кражбата, лъжата и насилието.” — Христо Ботев.

Вие сте от най-мразените (заради своята глупост и безхарактерност) управляващи в историята и тя ще ви осъди, не сега, но по-късно 😉 Ние ви съдим всеки ден, затова искате да ни ограничите свободното мнение и почнахте да се страхувате от това, че никой вече не ви вярва на лъжите, затова трябва да ни затегнете юздите – новина ли е за вас, господа и госпожи, че българите се бунтуват срещу врага, бил той и в собствения ни дом? Изгонихте милиони млади, умни, признати шампиони извън тази държава, която и без това е заприличала на публичен дом… Позволихте на хиляди НЕЛЕГАЛНИ ИМИГРАНТИ да нахлуят, под претекст, че са “бежанци”. Някой от вас знае ли разликата, защото не си личи. Сега, когато тоалетната преля, започнахте да се борите с тероризма?? Вие сте истинските терористи и ви пожелавам близка среща с т.нар “бежанци” 😉 Позволихте на тези (дори няма да си направя труда да им призная новото име), османците, които вчера обесиха Левски и се подиграха с тялото на мъртвия ви герой, днес да пазят въздушното ни пространство?? Вие сте ПРЕДАТЕЛИ…”

—————————-

26 ноември 2015 г. 21:28:28
eksci

“ЗЗД – ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА ДЪРЖАВАТА /разбирай на правоимащите/справка – https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%

Ще бъда изключително кратък

Многоуважаеми госпожи и господа управляващи и депутати, не смея да Ви сравня дори и с родопските баби, тъй като дори и те, завалийките, ползват мрежата, за да се видят с децата си, избягали в чужбина, благодарение на Вашето 25-годишно  изключително умно и целенасочено към Вашите джобове управление на изстрадалата ни РОДИНА. Та, вместо да се грижите за виртуалните си любимци – кучета, крави, котки, видове от типа на Джаба и тем подобни по време на пленарни заседания, по време на които творите закони за защита на парите на притежаващите ги, да бяхте хвърлили едно око в мрежата ! Уважаеми управляващи, та Вие сте преполовили работата си по предизвикването на ГРАЖДАНСКА ВОЙНА! Най-вероятно службите са Ви докладвали, но с характерната за Вас безскрупулност и безочливост, породена от съзнанието на властимащи, сте махнали пренебрежително с ръка! Е, приемете този добре преписан закон от 04 януари 1924 г. и Ви гарантирам, че перфектно и без пропуски сте си свършили работата по предизвикването на гражданска война в България. Това за жалост ще бъде може би последният и окончателен удар за милата ни РОДИНА. МАЛОУМНИЦИ, и Господ е казал: крадете с мярка, но Вие сте разбрали крадете с мяра /справка – мярка – 100 гр. , мяра – прибл. 16 кг./. Спрете се! Изгонихте с Вашата алчност младите и ако се загледате в мрежата, тези, които останаха тук, няма да ви търпят повече! Само това ни липсва!”

——————————————

29 ноември 2015 г. 14:11:38
diogenes17

“СПРТ е пряк удар срещу свободата на словото

СПРТ е пряк удар срещу свободата на словото. Посредством следните две подточки, Вие всъщност се опитвате да наложите цензура:

1.2. Хармонизиране на националната правнонормативна рамка с определенията на ЕС за противодействие на радикализацията и насилствения екстремизъм в електронното медийно пространство и интернет, в насока недопускане и противодействие на процеси като подстрекаване към омраза, разпространение на обучителни техники за терористична дейност, рекрутиране за извършване на терористична дейност.

1.3. Формиране на междуведомствена работна група за създаване на нормативна база за противодействие на изказвания и послания, подбуждащи към омраза по интернет и в СМИ.

Отправям следните въпроси към уважаемите представители на законодателната власт в България:

Какви са критериите, посредством които се установява дали дадена публикация е “подбуждаща към омраза” или не е?

Кой взима това решение и по какъв начин ще бъде съгласувано с широката общественост?

Кои лица ще съставляват горепосочената “междуведомствена работна група” и как ще се регулират действията им?

С какво се различават тези ваши предложения от политиката, която САЩ поведоха по отношение на т.нар. “национална сигурност” в отговор на събитията от  9.11.2001 г., които кулминираха в разкритията на Едуард Сноудън, които изобличиха нелегална, глобална мрежа за следене на комуникации установена от NSA и Five Eyes, със задкулисната подкрепа на редица европейски правителства и множество телекомуникационни компании?

Какво направи българското правителство в отговор на това, че България беше една от страните страните, чиито граждани се оказаха сред милиардите подслушвани и следени нелегално?”

——————————————————————————————————————-

Срокът за обществено обсъждане на въпросната проектостратегия за противодействие на радикализацията и тероризма изтича днес. От всички, направени до момента на пускането на тази публикация коментари по проектостратегията в портала за обществени обсъждания на МС, няма нито един, който да изразява подкрепа.

.

One Comment »

  • ema said:

    Господа, накъде сте тръгнали? Докога ще обслужвате чужди интереси? За пореден път ще предадете вашите избиратели? За пореден път тихом мълком искате да решите нещо, който не е в интерес на българите? Мерки, които изцяло ограничават гражданската свободата в България, няма да преборят тероризма. Има един закон на Нютон – закон за равенството на действието и противодействието. СПРТ е действие или противодействие – задайте си този въпрос когато решавате с “да“ или “не“.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.