Home » Авторски страници, българи зад граница

Среща с Елена Пеева-Никифоридис в Българското училище в Солун

2015.11.01 Няма коментари
Spread the love

DSC_0568

На 31 октомври, в навечерието на Деня на българските будители, Българското неделно училище „Св. Вмчк Георги Зограф” в гр. Солун посрещна скъпа гостенка – писателката Елена Пеева-Никифоридис, която от дълги години живее и твори в Солун. Нашата сънародничка представи пред събралите се ученици, учители, родители, гости от Генералното консулство, а също така и приятели на българския език и култура, своя разказ „Улица ‘Отечество’” от книгата й „Коледно реване”. (Б.р.: този разказ бе публикуван неотдавна в литературната рубрика на Еврочикаго – вж. тук.)

DSC_0554

Омайната разказвачка умело въведе учениците в разговор-беседа, заинтригувайки ги с темата, съществуват ли днес будители и кои са те. Писателката заедно с децата стигна до заключението, че преди всичко това са техните родители – хората, отдалечени от родното място, но милеещи за българския език; хората, които всяка събота ги „будят”, за да ги заведат да учат майчиния език на това българско островче в чужбина.

DSC_0643

Освен това тя разказа, че един от първите будители на всяко дете е и неговата баба, с нейните първи детски приказки и песни на родния език. Именно те, бабите, са първата връзка на децата с България, с корените на Отечеството, защото то е земята и духът на дедите ни. А Родината е мястото, където сме се родили, и за някои от нашите деди това място е различно от Отечеството.

DSC_0632

В залата бяха изложени чудесните рисунки илюстрации на осемгодишния Любомир Влахов от Асеновград, вдъхновени от разказа „Улица ‘Отечество’”, които също провокираха въображението на нашите малки слушатели.

DSC_0723

Ръководството на училището с ентусиазъм прегърна инициативата на г-жа Пеева-Никифоридис да се обяви конкурс за разказ, стихотворение и рисунка на тема „Моята улица в България”. Малките листчета, на които беше изписана темата на конкурса, бяха „разграбени” за миг от вдъхновените бъдещи творци и възможни български будители. Госпожа Пеева предостави средствата от продажбата на книгата си „Коледно реване” за наградния фонд на конкурса.

DSC_0700

Денят беше топъл, слънчев и празничен есенен ден в Българското училище в Солун, което събра онези, които макар и далеч от Отечеството, милеят за българския дух, език и култура, и тяхното съхраняване.

 

Анна Калинчева,

Българско училище „Св. Вмчк Георги Зограф” – Солун

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.