Home » Избрано

Общините спечелиха делото за раздадените милиони от кабинета „Орешарски“

2015.11.17 Няма коментари
Spread the love

Кабинетът трябва отново да разгледа проектите
на Козлодуй, Бяла Слатина и Оряхово

Доротея Дачкова, в. “Сега”

Александър Кашъмов  и  Гергана Жулева

Александър Кашъмов и Гергана Жулева (Програма “Достъп до информация”)

Върховният административен съд (ВАС) отмени двете постановления на правителството “Орешарски”, на базата на които по неясни критерии общини, управлявани от БСП и ДПС, получиха финансиране за стотици милиони левове. Делото срещу актовете на правителството се води от общините Козлодуй, Бяла Слатина, Оряхово и Банско. Съдът нарежда кабинетът да разгледа отново проектите на Козлодуй, Бяла Слатина и Оряхово и да се произнесе по тях. Решението не е окончателно и може да се атакува пред петчленен състав на ВАС.

Спорните пари бяха отпуснати по инвестиционната програма на правителството на БСП и ДПС, наречена “Растеж и устойчиво развитие на регионите”. Над 200 проекта в ръководени или подкрепяни от БСП общини и над 96 на ДПС получиха основния дял от 289 млн. лв.

Постановлението за условията, реда и критериите за избор на проекти е отменено, защото е издадено в нарушение на законовите правила. Проектът му е публикуван без мотиви на сайта на правителството на 10 януари 2014 г., даден е срок за становище до 23 януари, а постановлението е прието на 16-и и влиза в сила на 15 януари.

Освен процедурните пропуски магистратите откриват и такива в самото постановление, които го правят незаконосъобразно. В него не са предвидени срокове за подаване на проекти, за разглеждането им, за възражения. Така е ограничена възможността за получаване на информация за подаване на проекти, което пречи за участие в процедурата. Не е осигурено прозрачното изразходване на средствата за публичната инвестиционна програма. “Много е важно, че освен процедурните пропуски съдът е обсъдил и липсата на критерии за одобрение на проектите. Властта не може да се упражнява произволно и парите да се харчат по неясни критерии”, коментира пред в. “Сега” адвокат Александър Кашъмов, който представлява общините.

Второто постановление, за одобряването на проектите, е отменено в частта му, която се отнася до изпълнението им и разпределението на средствата. Мотивите – няма каквито и да било съображения за неодобряването на проектите на четирите общини.

Както в. “Сега” писа, в края на миналата седмица и Сметната палата след одит на програмата излезе със становище, че милионите са раздавани непрозрачно и по неясни критерии. Палатата обаче не посочи кои са безсмислените проекти.

ОБРАТ

Първоначално трите върховни съдийки – Марина Михайлова, Илияна Дойчева и Мариета Милева, приеха, че Козлодуй, Бяла Слатина и Оряхово нямат правен интерес да атакуват постановлението за разпределението на парите, тъй като то не ги засяга. Те приеха, че само печелившите общини са можели да обжалват. Колкото до първото постановление, с което са обявени условията за кандидатстване – срокът за обжалването му бил изпуснат. От Банско пък са просрочили жалбите си и срещу двете постановления. Петчленен състав на ВАС обаче им нареди да разгледат жалбите по същество. А от прокуратурата пледираха, че общините имат право.

МИЛИОНИ

В началото на 2014 г. само за 7 работни дни междуведомственият съвет прецени 1100 проектни предложения, което остави съмнения за задкулисни договорки. Одобрени бяха 392 проекта. В жалбата на врачанските общини беше изчислено, че са обсъждани над 18 проекта на час, а това време не е достатъчно дори да бъдат прочетени.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.