Home » Авторски страници, българи зад граница

Говор на омраза в ефира на сръбска телевизия

2015.11.16 Няма коментари
Spread the love

Културно-информационният център на българското национално малцинство в Босилеград изпрати протестно писмо до генералния директор на сръбската телевизия “Пинк”, до омбудсманът на Р. Сърбия и до Комисарят за защита на равноправието. Писмото е свързано с говор на омраза срещу етническите българи в Сърбия.

Untitled9

В писмото се казва:

“В риалити-шоуто на ТВ Пинк „Фарма“ на 11.11.2015 г. една от участничките в шоуто Майа, вулгарно напсува в ефир „майка смрадлива българска“ на Габриела Пейчев, българка от Цариброд, известна от музикалните шоу-програми на ТВ Пинк „Звездите на Пинк“ и също участничка в шоуто „Фарма“. […]

КИЦ „Босилеград“ изразява безпокойствие и тревога от бруталният говор на омразата, ксенофобията и националната нетолерантност към българите в Сърбия, която продължава да се разпространява не само от представителите на подобни ТВ шоу-забавни програми, но и от представителите на държавните институции, университетите, историците, литераторите, кинорежисьорите, Сръбската православна църква и пр. Още по-тревожно е това, че става дума за млади хора, които говорят с националистическата лексика от миналото.”

Следва целият текст.

——————————————————————————————————————————————-

.

До Генералният директор на ТВ „ПИНК“
г-н Желько Митрович

До омбудсманът на Р. Сърбия
г-н Саша Янкович

До Комисарят за защита на равноправието
г-н Бранкица Янкович

В риалити-шоуто на ТВ Пинк „Фарма“ на 11.11.2015 г. една от участничките в шоуто, Майа, вулгарно напсува в ефир на „майка смрадлива българска“ Габриела Пейчев, българка от Цариброд, известна от музикалните шоу-програми на ТВ Пинк „Звездите на Пинк“ и също участничка в шоуто „Фарма“.

http://www.dailymotion.com/video/x3dgktz_farma-6-maja-psuje-gabrijeli-mater-bugarsku-11-11-2015_webca
и https://www.youtube.com/watch?v=UnqkS7NSd2o

Имайки предвид, че подобен вид ТВ шоу-предавания се ползват с широка зрителска аудитория, посланието, което по този начин бе отправено в национален ефир, е крайно просташко, скандално и обидно не само за всички българи в Сърбия, но и за всички граждани на Р. Сърбия като кандидат-членка на ЕС.

КИЦ „Босилеград“ изразява безпокойствие и тревога от бруталният говор на омразата, ксенофобията и националната нетолерантност към българите в Сърбия, която продължава да се разпространява не само от представителите на подобни ТВ шоу-забавни програми, но и от представителите на държавните институции, университетите, историците, литераторите, кинорежисьорите, Сръбската православна църква и пр. Още по-тревожно е това, че става дума за млади хора, които говорят с националистическата лексика от миналото. Подобни обидни антибългарски реплики не са никаква новост и са широко разпространени в много сръбски литературни произведения, фолклора, филмите, театъра и пр. – и то в творби с претенции за висока художествена стойност.

По този начин в сръбското общество се възпитава национална омраза и презрение към българите и се нагнетява атмосфера на етническо напрежение. Имайки предвид тежкото наследство от миналото, както и безспорния факт, че българите в Сърбия десетилетия наред са подложени на национална асимилация и грубо погазване на правата на човека, тиражирането на подобен вид вулгарни и обидни послания към българите чрез националните медии в Р. Сърбия не е само израз на примитивизъм, простащина и лош вкус. Това е и известен начин за мобилизиране на националистическата общественост срещу малцинствата, които винаги са разглеждани като втора ръка граждани и като дезинтегриращ фактор на Сърбия.

Българското малцинство в Сърбия с нищо не е дало повод за подобни националистически внушения.

Мултиетническият състав, добрите сръбско-български отношения и членството на Сърбия в ЕС, изискват сръбското общество да излезе от досегашната националистическа матрица и активно да работи за усвояване и създаване на съвременен европейски културен модел.

КИЦ „Босилеград“ призовава ТВ Пинк, Защитника за родна равноправност, Омбудсмана на Р. Сърбия и европейските мониторинг-институции, да предприемат мерки за предотвратяване на подобен вид вулгарни, обидни и унизителни за българите в Сърбия коментари – източник на национална омраза и нетърпимост.

 

КИЦ „Босилеград“
Иван Николов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.