Home » Избрано, политика

ГЕРБ предлага електронно гласуване с ЕГН и код

2015.11.29 Няма коментари
Spread the love

Антоан Николов, в. “Сега”

Даниел Кириров. Снимка: в. "Сега"

Даниел Кириров. Снимка: в. “Сега”

Готови са промените в Изборния кодекс, които ще регламентират и електронния вот. Това съобщи шефът на правната комисия в НС Данаил Кирилов пред “Сега”. Той обясни, че текстовете обединяват идеи от предишни законопроекти. Така сега управляващите се връщат към текст, който ГЕРБ предлагаше и по времето на кабинета “Орешарски”, за да може поне българите в чужбина да могат да гласуват чрез интернет.

Идеята е избирателят да получава 14-цифрен код за достъп и да гласува, след като въведе единния си граждански номер (ЕГН). За да упражнят правото си на е-вот, българите зад граница ще могат да се регистрират на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК). Ще остане и вариантът за пускане на книжни бюлетини на място в секциите, отворени в чужбина.

Депутатите от Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров пък ще предложат на парламентарната си група да търси консенсус с ГЕРБ и АБВ за изготвяне на съвместен проект за електронното гласуване. Те се надяват да бъде постигнато съгласие до Нова година и след това да се формира работна група, която за шест месеца да изготви промените в Изборния кодекс за е-вота.

РЕФЕРЕНДУМ

Резултатите от референдума за електронното гласуване не бяха достатъчни допитването да стане задължително. Но те задължават Народното събрание да вземе решение по въпроса в рамките на три месеца след обявяването на резултатите от ЦИК. Това означава, че най-късно в началото на идната година депутатите трябва да се произнесат и да направят съответните законодателни промени.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.