Home » Авторски страници, българи зад граница

Духът на българските будители влезе в Jesus College, Оксфорд

2015.11.04 Няма коментари

3

Честването на Деня на народните будители е сред най-хубавите български традиции – но в Оксфорд то стана повод и за няколко нови начинания. За нашето учредено през януари 2015 г. българско училище “Слово” това не само бе първото изобщо тържество за този светъл празник на народния дух – но освен това наши възпитаници, родителите им и ние, трите учителки, отбелязахме празника на уникално място: в Jesus College, един от най-старите и достолепните в Оксфордския университет. Той е основан през 1571 г. от кралица Елизабет I – и до ден-днешен нейният портрет доминира the college hall.

9

Доста от нашите ученици имат родители, които работят към Университета или към институти, свързани с него – но привилегията да отбележим българска традиция на територията на оксфордския колеж се дължи на друга връзка, установена също наскоро: на тържеството си за 24-ти май тази година нашето училище покани българските студенти, а сега на свой ред те ни поканиха за съвместен празник.

5

Понеже от години живея в Оксфорд и съм работила с поколения български студенти в Оксфордския университет, отлично знам, че те никога не са губели връзката си с родината – организират редовно филмови вечери, седянки за майсторене на мартеници, срещи с български творци – като писателите Георги Господинов и Деян Енев (които успяхме да поканим преди няколко години), Илия Троянов (тази пролет) или – съвсем наскоро – младите кинематографисти от филма “Чест”… Години наред 1-ви ноември сме отбелязвали с дискусии по история или срещи с млади български интелектуалци – като журналистката Мария Спирова, носител на наградата на Euronews за поредицата й материали за кризата в Украйна.

2

И тази есен студентите спазиха традицията си да честват този ден, но сега, за наша чест и радост, те поканиха учредителите на българското школо в града, тъй като – според младежите – това е достойно продължение на делото на народните будители от миналото. След като с подкрепата на съмишленици и родители от Оксфорд, през януари с колежката Валентина Александрова-Кирова поставихме началото на Българското училище “Слово”, ние успяхме да завършим успешно миналата учебна година и да започнем тази, вече с още една преподавателка, Анна Йорданова (която води и народните танци), и с 4 паралелки, в които се учат над 30 деца на възраст между 4 и 14 години.

4

Радваме се на съдействието на посветени и щедри родители, както и на частично финансиране от МОН, по чиито програми работим, а не можем да отминем без полагаемото й се уважение и още една достойна инициатива в наша помощ: по най-добрите традиции на дарителството, през пролетта една българка от Лондон, Десислава Уолш, дари над 300 книги за нуждите на нашето училище – и част от тях, тези на български класици, бяха сега край портретите на будителите на тържеството при студентите. Паисий, Вазов, Алеко Константинов, Йовков, Смирненски… в сърцето на Оксфорд! Повечето се изкупиха – средствата събираме за фолклорни костюми за децата.

8

Програмата не беше дълга, но в нея имаше място както за стихотворения, изпълнени от наши ученици, така и за презентации от студентите за някои интересни будители. Валентина, която е историк, разказа за периода, в който възниква идеята за честване на народните будители, и сподели последни данни за сегашната вълна от български училища зад граница, а аз не можах да се въздържа да не разкажа за първата българска учителка, Анастасия Димитрова. За студентите обаче беше най-интересно да поговорим как да се запази и предава на младите духа на будителите – когато много от най-качествените българи се реализират извън България. В дискусията се включиха и родители, които търсят начини да запалят и укрепят у децата си родолюбие, което да ги свързва с българското – и за които нашето училище е насъщна връзка с езика, историята и традициите на България.

7

Една от идеите ни е да продължим срещите на нашите деца със студентите, които вече предложиха да изнасят на малчуганите уроци по своите дисциплини – като вече планираме да отбележим Деня на Дарвин с посещение на Музея на природните науки в Оксфорд, където има негов паметник, тъй като тук е била представена неговата Теория на еволюцията.

 

Теодора Петранова,

преподавател в Българското училище “Слово”, Оксфорд

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.