2024-03-28

5 thoughts on “Терористичните атаки и скоростта на българските медии

  1. Защото са свикнали да слугуват
    И това не е цензура, а най-обикновена глупост, породена от липсата на всякакви критерии. Журналистиката в България се превърна в бухалка. Тя пише това, което трябва да се пише. И премълчава това, което трябва да се премълчава. Така само за няколко години, през които България продължи скоростно да се срива във всички класации за медийната свобода, постепенно изгубихме рефлекс. Защото медиите отдавна не изпълняват основната си функция – да информират. Те само формират мнение. Някои го правят по-елегантно, други не чак толкова, но крайният ефект е един и същ.
    Неотдавна скандалният депутат от ДПС и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски обясни, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е искал от него да разпъва медиен чадър над хора от престъпния свят. Това изказване остана да виси в пространството. Което е поредното потвърждение на тъжната констатация, че медиите в България са се примирили с отредената им роля да правят всичко останало, но не и да информират за случващото се. Те могат да прикриват (да бъдат чадър), могат да удрят неудобните (примерите за това са безброй), могат да пишат неистини, за да скрият истината, могат изобщо да не говорят за дадени събития (верни на максимата, че ако нещо не го пише във вестниците, значи го няма). Последният пример е съвсем пресен – за повечето медии „Янева-гейт“ не съществува. Те правят всичко друго, но не и журналистика. Защото слугуването убива рефлекса.
    Така постепенно (и планирано) журналистиката в България абдикира от задълженията си и се превърна в основна причина за проблемната публична среда. Ако изобщо може да се нарече журналистика това нещо, което не може да прецени дали атентат в сърцето на Европа е по-важен от ареста на Сидеров.
    И ако се върнем към заглавието на „Льо паризиен“, който написа „Този път става дума за истинска война“ – проблемът е, че нашата локална война май е вече загубена. /Паолина Паунова – DW/

  2. НЕ ВИДЯХ РУСКИ ЗНАМЕНА миналата седмица по профилите Ви отностно взривения самолет…. Какво значи катастрофа? 90% са били сигурни, че е бомба, т.е. 100% но се презапасяват! ДА ПРИПОМНЯ, че тогава намериха гибелта си всичките 224 души на борда !!! Или за едни жалим, а другите кучета ги яли? Избирателно ли скърбим? Има ли разлика между терористите или са важни целите им. Ако взривяват бели Европейци – ЩЕ ГИ ИЗБИЕМ ДО КРАК, ако взряват който и да е друг, не ни занимавайте имаме си по-важни работи бежанците, кризата и прочие…
    Гледам от днес всичко е на лагери. Умерени мнения няма. А е редно мнението да е само едно – ВСЕКИ ОТНЕМАЩ ЖИВОТ НА НЕВИННИ Е ТЕРОРИСТ, РЕДНО Е ДА БЪДЕ НЕУТРАЛИЗИРАН, а не да продължават да им продават оръжие, да им дават помощи и да им купуват петрола!

    ЗА КОГО БЪЛГАРСКИТЕ ВОЕННИ ЗАВОДИ ПРОИЗВЕЖДАТ ОРЪЖИЯ ? Всички вие дето скърбите в нета ден за ден, защо не се надигнете и идете пред военните заводи в Сопот и прочие – затворете ги. Нима не осъзнавате, че там се правят пушки, гилзи, гранати и прочие, нима не осъзнавате, че всяка една произведена е един човек по-малко! Или отново избирателно ще скърбим…. Ако искаха тези големи сили, щяха да са свършили този театър. Но население живеещо в страх, първо е по-послушно и лесно се управлява, второ го смесваме с няколко милиона прясна работна ръка, идваща да работи за двойно и тройно по-ниски надници – съответно намаляне на средните ставки и заплащане. Това искат и родните и чуждите олигарси. Конфликт! Бъдете активни, съберете се в група, поставете 1 цел и я изпълнете. Това е нещото, което може да има някакъв резултат. Другото е за три дни. Докато си махнете поредното знаме от профила!

  3. Предните няколко дни не бях чел нищо от фейсбук фийда, днес обаче виждам милиони постове за трагедията в Париж. За съжаление повечето хора, дори приятели и познати, продължават да са ок с първосигнални реакции и реакционни политики. В четвъртък в Бейрут (Ливан) загинаха 43 души след самоубийствена терористична атака, вчера няколко израелски военни са влезли в палестинска болница (правейки се на болни и облечени като палестинци) и след като са влезли вътре са започнали стрелба, убивайки няколко човека (според тях – бойци на Хамас), преди около месец над 100 души бяха убити на мирно шествие в Анкара, в края на юли в атентата от Суруч бяха убити 33 и ранени над 100 активисти, които събираха хуманитарна помощ за хората в кюрдския град Кобане (който беше опустешен от Ислямска държава).
    Колко се заинтересоваха от тези неща, колко наистина се интересуват какво се случва в света, с нужда от обективна информация и намирайки за важно да знаят в какъв свят живеят? Колко могат наистина да дадат адекватно и информирано мнение за войната в Сирия и за нещата, които смятате за несправедливи? Световните събития са световни, защото засягат целия свят и за да ги разберем е нужно да погледнем какво се случва по целия свят, да направим връзката между събитията и да имаме цялостен поглед как и защо се случват такива неща.
    Ако погледнем статистиките за жертвите, умрели в терористични атентати – огромното мнозинство от тях са мюсюлмани. Тези 100, 150 или 200 души в Париж не могат изобщо да се доближат до броя на убитите в терористични атентати мюсюлмани в Сирия, Турция, Ливан, страните в Африка и пр. от последната година или какъвто времеви отрязък вземете. Заради такива неща мюсюлманите от тези страни идват в Европа, от това насилие самите бежанци се опитват да избягат. Нашето невежество и отказ да разберем как политиката на комфорт и привилегии за една определена част от света създава насилие и терор за целия свят следва да е важната тема за обсъждане, а не затварянето на граници и търсенето на изкупителни жертви.
    Основната теза на Ал-Кайда и Ислямска държава е, че „Западът е във война с Исляма“. Подобни актове на тероризъм като тези във Франция получават необходимия обществен отзвук, за да я направят вярна. По този начин терористите печелят всичко, което желаят. Всяка проява на расизъм и маргинализиране на бежанци и мюсюлмани, призиви за затваряне на границите, атаки над джамии и прояви на ксенофобия са добре дошли за Ислямска държава и другите подобни групи, които печелят нови привърженици и доказват пред тях, че Западът наистина е във война с Исляма, което единствено ще ги накара да я водят още по-ожесточено. Освен ислямските терористи, от подобни прояви печелят и всички страни, замесени в геополитическата игра – САЩ„ ЕС„ Саудитска Арабия, Русия – всички, които печелят още повече власт и влияние от подклаждането на страх и разделения между хората.
    Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *