Home » българи зад граница, Избрано

11-ият български медиен форум започна в Атина

2015.11.05 Няма коментари
Spread the love
Генералният директор на БТА Максим Минчев на откриването на 11-ата световна медийна среща. Снимка: Петранка Стаматова

Генералният директор на БТА Максим Минчев на откриването на 11-ата световна медийна среща. Снимка: Петранка Стаматова

Хората от екипа на БТА са новатори, защото преди 11 години започнаха строителство на може би най-големия и най-важния мост – на общуването между България и света. Това заяви днес председателката на Комисията по културата и медиите към НС Полина Карастоянова, при откриването на Единайсетата световна среща на българските медии в Атина. Карастоянова каза още, че всяка една от тези годишни срещи изгражда едно символично ново платно в този широк мост на общуване.

След десет успешни опита, отново се събираме и искрено се надявам, че тази среща, която не случайно решихме да бъде в Гърция, ще бъде поредният форум, на който българските журналисти от цял свят ще имаме възможност да обсъдим важните за нас въпроси – заяви на откриването на срещата генералният директор на БТА Максим Минчев.  Това са въпроси, свързани с нашата професия, с голямата българска диаспора по целия свят и нейния живот.

Българската посланичка в Гърция Емилия Кралева каза на откриването, че темата на срещата “Медиите и културните различия. Диалог между съседи” обещава интересна дискусия, в която вероятно ще се откроят различията. Но със сигурност това ще ни накара да забележим по-добре и сходствата, именно така се случва в диалога между съседи – посочи Кралева.

България и Гърция, които са толкова близки, едновременно с толкова различен в съвременната си история път, сега отново стоят твърдо заедно. Уверявам ви, че нямат намерение повече да се разделят, напротив, множат се въпросите, които можем споделяме и да решаваме заедно в общата ни съседска и европейска битност – добави посланик Кралева.

Теодосий Спасов. Снимка: Петранка Стаматова

Теодосий Спасов. Снимка: Петранка Стаматова

Гостите на срещата бяха поздравени с музикално изпълнение на неповторимия Теодосий Спасов, който скоро ще гостува в Чикаго, като част от турнето му в Америка.

Клипът “България е мястото” /Bulgaria is the place to be!/ е бил представен пред 150 министри на туризма по време на туристическото изложение в Лондон, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на единадесетата световна среща на българските медии – вижте клипа по-долу.
Според нея една от целите на министерството през следващите години е да утвърди страната като дестинация за високоплатени туристи.

Еврочикаго (По информация на БТА)

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.