Home » Избрано

Георги Котев: Кратко и ясно за вноса/износа на ток в/от България

2015.10.06 Няма коментари
Spread the love

Георги Котев,  Gikotev.blog.bg

След като вчера ви показах на отделна графика историята на вноса на електроенергия в България за годините 1973-2014 г., а после и аналогичната история на износа, размислих и реших да ги събера 2 в 1, за още по-лесно сравняване и анализиране. И ето какво се получи:

Сега, за разлика от вчера (вижте двете отделни графики в “История на вноса на електроенергия в България (1973-2014)“) ще си позволя няколко ключови забележки, които да ви помогнат по-доброто прочитане и разбиране на графиката.

Хронология на въвеждането на ядрено-енергийните блокове на АЕЦ “Козлодуй” (взета от сайта на предприятието ТУК):

Пуск на 1 блок: 1974 г.
Пуск на 2 блок: 1975 г.

Пуск на 3 блок: 1980 г.
Пуск на 4 блок: 1982 г.

Пуск на 5 блок: 1987 г.
Пуск на 6 блок: 1991 г.

Блокове от 1 до 4 са с установена мощност от 440 МВт, а блокове 5 и 6 – от 1000 МВт. Блокове 1 и 2 са изключени завинаги от мрежата на 31-ви декември 2002-ра г. Блокове 3 и 4 са изключени от мрежата завинаги на 31-ви декември 2006-та г.

На графиката прави впечатление годината 1985-та, когато има рекорден внос на ток. Напомням, че през тази година на власт в Съветския съюз (СССР, през месец март) идва Михаил Горбачов, който заявява на Тодор Живков и останалите комунистически лидери от “братските” държави, че безплатния обяд свърши. След 4 години рухва комунистическия режим в тези държави рухва, а заедно с него и икономиката на България, което си личи и от графиката, в годините след 1990-та.

От 1997-ма г. (още в първата година от правителството на Иван Костов) започва възходът на износа на електроенергия, който почти неизменно продължава и до наши дни.

Защо тогава на нас постоянно ни вдигат цената на тока? Защо? Защо ли? ЗАЩО?

Ето само един от няколкото възможни отговора на този въпрос:

И понеже някой може да каже, че показаните данни не са по темата на блога, ще го контрирам като покажа и историята на АЕЦ-а в разпродаването на нашата продукция на “честни” частници, което има пряка връзка с най-горната графика:

За днес толкова. А в скоро време е възможно да се появят и нови сравнителни анализи, които да ни покажат “грижите” на политико-енерГЕПИйната мафия, за нашето “добро”.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.