Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Гражданско движение ВИА: Да придадем нов тласък на демокрацията онлайн

2015.10.19 Няма коментари
Spread the love

Гражданското движение ВИА – Висока избирателна активност отправи вчера чрез своя координатор за Калифорния Генчо Лазаров последен призив към българската диаспора в САЩ и Канада за висока избирателна активност на референдума на 25 октомври т.г.

Untitled43В призива се казва:

“България има нужда от нас, българите в чужбина, защото без нас се стеснява демографският профил на избирателите. С интереса си и участието си, ние бихме могли да придадем нов тласък на българския политически живот в посока за ДЕМОКРАЦИЯ ОНЛАЙН!
Призоваваме ви да използвате оставащите не много дни до референдума, за тотална агитация чрез Фейсбук-страниците, групите и електронните медии. Препратете информационните флаери до всички ваши приятели и познати на и-мейл адресите им. Увеличете агитацията и чрез традиционните методи и средства като поставите и разлепите флайери и брошури за референдума по всички места, където се събират нашите сънародници…”

Следва целият текст.

—————————————————————————————————————————————-

Призив за референдума

към българската диаспора
в Северна Америка – САЩ и Канада

.

Драги сънародници!

Въпросът, който ще се обсъди на предстоящия национален референдум на 25 октомври 2015 – дали да се въведе електронно гласуване, е важен за всички българи, но най-вече за нас, българите в чужбина, и затова всички ние трябва да изразим гражданската си позиция.

За да бъде валиден референдумът, т.е. той да има юридическа стойност и решението от него да влезе в сила окончателно, то той трябва да отговаря на две условия:

1. Да гласуват поне същият брой гласоподаватели, колкото на последните парламентарни избори през 2014 г., т.е. 3,5 милиона от включените в списъците избиратели в страната и чужбина.

2. Бюлетините с отговор „ДА” да бъдат 50% + 1 от пуснатите в урните и признати за действителни бюлетини.

При отсъствие на необходимия минимален брой гласоподаватели за валидност на допитването, но при наличие на минимум 20% избирателна активност в изборния ден и повече от половината да са отговорили с “ДА”, то казусът се внася в Народното събрание, където народните представители ще вземат окончателното решение за въвеждане на възможността да се гласува и дистанционно по електронен път, при произвеждане на изборите и референдумите в България.

Има много аргументи „За” и „Против” електронното гласуване. Един от основните доводи в негова подкрепа е, че по този начин ще се даде възможност на диаспората от над два милиона българи, които живеем постоянно или временно в чужбина, да се „завърнем” в обществения живот на Родината ни. България има нужда от нас, българите в чужбина, защото без нас се стеснява демографският профил на избирателите. С интереса си и участието си, ние бихме могли да придадем нов тласък на българския политически живот в посока за ДЕМОКРАЦИЯ ОНЛАЙН!

Призоваваме ви да използвате оставащите не много дни до референдума, за тотална агитация чрез Фейсбук-страниците, групите и електронните медии. Препратете информационните флаери до всички ваши приятели и познати на и-мейл адресите им. Увеличете агитацията и чрез традиционните методи и средства, като поставите и разлепите флайери и брошури за референдума по всички места, където се събират нашите сънародници – български училища, български църкви, български магазини, български танцови сбирки, български културни събития, както и по всички американски и канадски университети, посещавани от българи.

Нека да постигнем поне минимума – 20% избирателна активност в изборния ден и всички действителни бюлетини да са с отговор “ДА” !

Да се гласува е граждански дълг. Призоваваме всички българи, имащи право да гласуват, да дадат своя ВОТ с „ДА” на референдума на 25 октомври 2015 г.

 

Генчо Лазаров,
координатор на Гражданско движение ВИА – Висока избирателна активност

Феърфийлд, Калифорния
18 октомври 2015 г.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.