Home » Авторски страници, българи зад граница

Копие на Голямата базилика в Плиска се изгражда в Украйна

2015.10.31 Няма коментари
Spread the love

002

Арциз, Украйна. На 31 октомври 2015 г. в гр. Арциз (Одеска област, Украйна) ще бъде проведена акция по почистване във връзка със строящ се църковен комплекс, който е умалено копие на Голямата базилика в Плиска. Около 50 представители от Всеукраинската обществена организация “Конгрес на българите в Украйна” и Българският младежки клуб “Актив” ще се включат в доброволческата акция, по покана на инициатора и куратора на строежа отец Генадий. Тази инициатива е част от мероприятията, организирани по повод Деня на бесарабските българи, който традиционно се отбелязва на 29 октомври.

001

Юрий Граматик, президент на Всеукраинската обществена организация “Конгрес на българите в Украйна”:

„Тази година отбелязването на Деня на бесарабските българи има малко по-друг формат. Историята на този празник ни води в далечната 1938 година, когато в България тържествено е отбелязана 100-годишнината на Спасо-Преображенския събор в Болград. Именно тогава се ражда идеята на 29 октомври (16-ти по стар стил) да се чества като Ден на бесарабските българи. С този акт се отдава дължимото уважение на участието им в борбите за националното и културно възраждане на българския народ, както и за ролята им в строителството на Нова България след Освобождението през 1878 година.
Заедно с младото поколение от Български младежки клуб „Актив“, решихме да се включим в почистването на територията за бъдещета базилика и да помогнем с пренасянето на строителни материали. Наистина това е важен проект за нашата духовност тук и този храм ще играе важна роля и за следващите поколения българи в Украйна. Приобщаването на младите към тази акция е начин да ги научим да оценяват нашата вяра и нейната роля в запазването на българщина в Бесарабия“.

003

По повод Деня на бесарабските българи и Деня на народните будители, в Генералното консулство на Р. България бе организирано тържествено мероприятие, в рамките на което бяха раздадени награди и почетни грамоти на учители от Одеска област със заслуги в обучението по български език и просветителска роля за съхраняването и опазването на българския дух през годините. За гостите бе организиран концерт с участието на солисти, танцовите състави „Български сърца“ (Конгрес на българите в Украйна) и „Лудо-Младо“ (Български младежки клуб „Актив“), и актьорите на Одеския български драматичен театър към Конгреса на българите в Украйна.

004

Максим Димитров,

Информационен портал на българите в Украйна

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.