Home » Избрано

Граждани в страната се жалват, че бюлетини за референдума се дават само при поискване

2015.10.25 3 коментара

ЦИК излезе с решение да се дават всички книжа едва в 12 ч. българско време

775054

Бюлетини за референдума се дават само при изрично поискване. Граждани се оплакват, че масово в цялата страна членове на секционните избирателни комисии не дават бюлетини за гласуване в референдума и това става само след изрично поискване.

Изборни наблюдатели в София съобщават, че пред секциите, където трябва да бъдат разлепени образци на всички бюлетини, тази за референдума е избутана в страни и не се вижда. На други места в страната пък хората са карани да чакат на две различни опашки за вота за местната власт и за референдума.

Според наблюдатели в Перник секционните комисии масово задават въпроса дали искаш да гласуваш на референдума, като обяснението е, че в комисиите имат много работа и е трудоемко гражданите да бъдат търсени и в двата списъка. В някои изборни секции в Сандански питат избирателно по-младите и не задават този въпрос на по-възрастни гласоподаватели.

Въпреки предупрежденията дни наред, че може да се стигне до ситуация гласоподавателите да не упражнят вота си за референдума, ЦИК излезе с решение едва в 12 часа секционните избирателни комисии да предоставят на избирателите всички бюлетини за гласуване – и за местни избори, и за референдум, освен ако някой от гражданите изрично не откаже да вземе някоя от тях. Освен това беше решено в стаичката за гласуване трябва да се влиза само веднъж – т.е. не трябва да се влиза един път за гласуване на местните избори и втори път – за референдума.

Източник: в. “Сега”

 

3 коментара »

 • Мариана (author) said:

  “Сайтовете на ЦИК, МВР и ГРАО се сринаха още от сутринта в изборния ден. Това е причината от ЦИК засега да не съобщават каква е избирателната активост. Избирателите пък не могат да подават сигнали за изборни нарушения онлайн и да получат търсената от тях информация покрай местните избори и референдума.”

  http://www.segabg.com/article.php?id=775056

  “В селата край Пазарджик – Мирянци, Росен и Овчеполци, масово се дописват хора в избирателните списъци. Само до този момент в село Овчеполци са дописани 150 души, в Мирянци – 70, а в Росен дописаните са 50, съобщи БНР. Сигналите се проверяват, но дописаните, които не са местни жители, притежават удостоверения за гласуване, издадено от общината. От предизборните щабове алармират, че става дума за изборен туризъм.”

  http://www.segabg.com/article.php?id=775057

 • Виктор said:

  Фарс!

 • Мариана (author) said:

  По информация на в. “Дневник”, към този час активността на референдума преминава 30% и резултатите са категорично в полза на “да” (71 процента “да” към 29 процента “не”). Това означава, че предложението за електронното гласуване ще бъде внесено в парламента (прагът е 20%).
  За да бъде валиден директно референдумът, са необходими 3 500 585 гласа (броя гласували на последните избори), което по изчисления спрямо имащите право на глас на тези избори означава 50,84% активност.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.