Home » Авторски страници

Дигитален театър – български сценични изкуства онлайн

2015.10.30 Няма коментари
Spread the love

На 28 октомври стартира първи по рода си проект за сценични изкуства в България – Дигитален театър. Създателите на Дигитален театър представиха в София своя проект за разпространение на сценични изкуства и събития с културна значимост за зрители в страната и по целия свят.

Проектът има за цел да даде възможност на почитателите на сценичните изкуства в България и на широката българска аудитория зад граница преимуществото да гледа театър, кино, музика, танц и значими културни събития онлайн чрез платформата www.digitaltheatre.bg.

Част от актьорски състав на Дванайсета нощ

Част от актьорски състав на “Дванайста нощ”

Проектът и платформата започнаха с премиерата на новата екранизирана постановка на БНТ и Камен Во студио “Дванайста нощ” по Уилям Шекспир.

Събитието уважиха Мариус Куркински, Камен Воденичаров, Тончо Токмакчиев, Катерина Евро, Мартина Вачкова, Пламен Сираков, Георги Красимиров – Герасим, Момчил Колев и Коцето Калки.

Лъчезар Думанов ( Изпълнителен директор Дигитален театър) и Мариус  Куркински

Лъчезар Думанов (изпълнителен директор на Дигитален театър) и Мариус Куркински

Платформата www.digitaltheatre.bg има за цел да популяризира и подпомогне българското изкуство и култура, с предоставяне на възможност за гледане на театър, кино, музика, танц и значими културни събития онлайн от всяка точка по света и в разнороден видео формат. Бързият и удобен начин за използване на услугата чрез високоскоростна интернет връзка гарантира високо качество на картина и звук на всяко дигитално устройство: лаптоп, телевизор, таблет или смартфон.

По време на събитието първият продуцент, подкрепил идеята за проекта, Камен Воденичаров, разказа подробности за екранизирането на “Дванайста нощ”, като сподели, че бетакам форматът (видео формат на касети бетакам), на който е заснета и запазена постановката през далечната 1999 г., има срок на годност 15 години и благодарение на инициативата на Дигитален театър записът е бил дигитализиран и запазен. И днес, с HD качество, той е достъпен за всички ценители на театралното изкуство на новата платформа.

В емоционална и много сърдечна реч, режисьорът на спектакъла Мариус Куркински допълни пред гостите на събитието, че най-скъп е “споменът на душата”. Той сподели, че тази инициатива чрез Дигитален театър може да остави и пример на бъдещите поколения за това какво е било създадено преди тях.

Мартина Вачкова и Катерина Евро с автентични костюми от постановката

Мартина Вачкова и Катерина Евро до автентични костюми от постановката

Повече информация за Дигитален театър и всичко, което предстои, можете да откриете на www.digitaltheatre.bg.

 

Петя Благоева

Снимки: Дориян Тодоров

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.