Home » любопитно

Денят на шефа (16 октомври) – официален празник в Илинойс

2015.10.16 Няма коментари
Spread the love

16 октомври е Международен ден на шефа. Началото на този празник сложила преди 54 години Патриция Хароски, която била секретарка в застрахователна компания. През 1962 г. става официален празник, утвърден от губернатора на Илинойс.

interesting0032a03

Първоначалната идея била служителите да изразяват своето уважение към началниците си и да им благодарят, че са били честни и добри с тях през годината. Идеята днес е по-скоро хората да се замислят, че да си ръководител на екип е умение и това е работа без почивен ден. Ръководителят носи отговорност, изисква се труд и търпение.

Въпреки че някъде празникът се приема със смесени чувства, традицията за отбелязването на Деня на шефа се разпространява по света. Днес се празнува в Австралия, Индия, Южна Африка, Ирландия и Великобритания. В Индия на този ден шефовете подаряват подаръци на служителите си, а американците благодарят на началника си за това, което са научили от него и че ги подкрепя.

Петте навика на “добрите” шефове:

Добрите шефове винаги се съобразяват с възприятията на своите служители, тъй като всеки вижда нещата в компанията от своя ъгъл.
Добрите шефове се стараят техните служители да се чувстват добре, като ги изслушват внимателно и учтиво.
Добрите шефове се интересуват кой, какво точно е свършил и какъв е приносът му за компанията.
Добрите шефове делегират.
Добрите шефове помнят кой какво хоби има, помнят имената на членове на семействата, кой се страхува да лети със самолет. /Еconomy.bg/

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.