Home » Избрано

ЦИК реши: 312 секции в чужбина за референдума (СПИСЪК)

2015.10.05 Няма коментари
Spread the love

Най-много ще има в Германия, Испания и САЩ. Шест от тях ще са в района на Чикаго: 3 секции в Дес Плейнс и по една в Шилер парк, Шамбърг и една в генералното консулство в града.

.

Българите в чужбина ще могат да гласуват на референдума в 312 секционни избирателни комисии (СИК), разположени в 45 държави. Секциите в Турция ще бъдат само 21, докато на последните парламентарни избори броят им бе 136, съобщава “Стандарт”.

В ЦИК е постъпило писмо от Министерство на външните работи с грами от посолство на България в Анкара и актуализирано предложение на Генералното консулство на България в Истанбул, по предложение на ръководителите на изселническите организации на територията на този консулски окръг и писмо на Федерация “Балгьоч” в Бурса, с което се предлага да се редуцират обявените места за гласуване в Турция като се уточняват местата за откриване и броя на секциите в тях, поради предстоящи избори в приемащата държава и невъзможност за оказване на логистично и административно съдействие.

Изборните секции в чужбина се определят въз основа на приетите и обработени заявления за гласуване извън страната (електронни и на хартиен носител), както и въз основа на предложения на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства за образуване на секции на нови места за гласуване или за редуциране на обявените, посочват от ЦИК.

Ръководителят на дипломатическото представителство на България в Словения е предложил откриване на секция за гласуване в Любляна, поради проявен интерес на български граждани за гласуване в националния референдум на 25 октомври 2015 г. Откриване на секции са поискали и за Мароко – Рабат, Хърватия – Загреб, както и за Сърбия – Белград.

Поради съображения за повишена опасност за сигурността на хората, секции няма да се откриват в Афганистан, Кабул, както и в Кандахар.

Решението на ЦИК подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в тридневен срок от обявяването му.

Пълният списък на държавите и секциите по градове може да видите ТУК.

vot2015a002

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.