Home » Е-Списание

Атанас Чобанов: Прокуратурата като бухалка

2015.09.10 Няма коментари
Spread the love

Постановлението на Софийска районна прокуратура за образуване на досъдебно производство срещу гл. редактор на Биволъ Атанас Чобанов за набедяване на ексминистър Иван Данов е отменено от Софийска градска прокуратура след намесата на “Репортери без граница” – това разказа самият Чобанов в предаването “Преди всички” на БНР.

Чуйте запис на интервюто с главния редактор на Биволъ:
.

.

Държавното обвинение е бездействало над година, за да изтече давността за наказателно преследване срещу бившия министър от кабинета “Орешарски” Иван Данов и делото срещу него да бъде прекратено. Веднага след това Софийската районна прокуратурата е образувала дело за набеждаване срещу главния редактор на сайта Биволъ Атанас Чобанов, който преди повече от две години разкри как Данов е източвал френската социална система.

През юни 2013 година Биволъ разкри, че от септември 2004 до май 2005 г. Иван Данов е получил неправомерно близо 15000 евро от френските социални служби. В продължение на 8 месеца той е подписвал неверни декларации, че е безработен и си търси работа във Франция, а в същото време е работил и развивал бизнес в България. За да получава помощите, Данов е извършил документни престъпления, наказуеми и в България, според журналистическото разследване, чиито констатации министърът категорично отхвърля.

Обикновено в такива случаи набеденият завежда частно наказателно дело за клевета или гражданско за непозволено увреждане. В случая не е ясно защо се е намесила и прокуратурата.

Това е поредният случай, в който прокуратурата се изправя срещу медии и журналисти след избирането на Сотир Цацаров за ръководител на държавното обвинение – пишат колеги от в. Капитал. Още в началото на мандата си гл. прокурор разпореди проверка срещу журналист от Mediapool заради разкрит случай (от последния) на незаконно подслушване. Впоследствие държавното обвинение образува половин дузина предварителни проверки или досъдебни производства, по които журналисти и редактори са привиквани за да дават обяснения за източниците си на информация.

“Резултатът също е ясен – опозоряване и международно бламиране на корумпираната институция, предвождана от компрометирания и държан в зависимост от Пеевски главен прокурор – Сотир Цацаров”, пишат от Биволъ в сайта си.

chobanov001
.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.