Home » Е-Списание, политика

Митов се срещна в ООН с полския и с македонския си колеги

2015.09.29 Няма коментари
Spread the love

В рамките на 70-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, българският външен Даниел Митов се срещна вчера с външните министри на Полша и на Р. Македония, съобщи пресцентърът на МВнР.

Даниел Митов и Гжежок (в средата). Снимка: Fakti.bg

Даниел Митов и Гжегож Схетина (в средата). Снимка: Fakti.bg

Даниел Митов и полския му колега Гжегож Схетина обсъдиха миграционната криза и необходимостта от търсене на алтернативни решения за справяне с проблема. Министър Митов, че следва да се работи в посока на финансирането за отваряне на миграционни центрове извън територията на ЕС и посочи, че страни като Турция, Ливан и Йордания имат най-голяма нужда от съдействие. Сред поставените теми бе и въпросът за ремонта на двигателите на изтребителите МИГ-29.

Снимка: Fakti.bg

Снимка: Fakti.bg

В рамките на деня българският външен министър разговаря и с македонския си колега Никола Попоски. Обсъдени бяха миграционната криза, двустранните отношения, както и проекти от взаимен интерес.

Даниел Митов изтъкна приоритетите на България в областта на инфраструктурните, транспортните и енергийните проекти. „Може да разчитате на нашето сътрудничество при изпълнение на важни и за двете страни проекти“ – посочи той. Двамата външни министри се обединиха около необходимостта от задълбочаване на трансграничното сътрудничество и изграждането на Коридор № 8 с европейски средства.

Сред обсъдените теми бе и Договорът за добросъседство, сътрудничество и приятелство, чието подписване е в интерес и на двете страни. Двамата министри потвърдиха плановете за продължаване на експертните преговори по темата и стана ясно, че следващата среща на работните групи от МВнР на България и Р. Македония във връзка с преговорите по Договора ще се състои скоро в София. Обсъдена бе и възможността за организиране на бизнес форум между двете държави.

Двамата външни министри дискутираха и актуалната ситуация с миграцията като изтъкнаха необходимостта от международно сътрудничество за справяне с кризата. Министър Митов акцентира върху идеята за създаване на зони за сигурност за бежанци в Сирия, за които е необходимо международно съгласие. От своя страна Никола Попоски изрази силното си безпокойство от миграционната вълна към региона и големия бежански поток, който минава през Македония. Външните министри на двете съседни страни осъдиха проблема с трафика на хора и се обединиха около необходимостта от завишаване на наказателната отговорност – се казва още в съобщението на МВнР.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.