Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Христо Иванов: БГ гражданство ще се дава много по-бързо, ако философията на процедурата се промени

2015.09.16 2 коментара
Spread the love

Днес се състоя отлагането по различни причини заседание на Комисията по политиките за българите в чужбина към Народното събрание, на което бе поканен министърът на правосъдието Христо Иванов.

На заседанието стана дума за работата на Съвета по гражданството, който се председателства от зам. правосъдния министър Петко Петков, и за координацията в работата на Съвета по гражданството и Държавната агенция за българите в чужбина, по даването на българско гражданство на чужди граждани от български произход. Зам. министър Петков също присъстваше на заседанието.

Според министър Христо Иванов срокът за даване на становище по преписките за българско гражданство в предишни години е бил по-дълъг, отколкото е напоследък. От 48 месеца, т.е. 4 години, до 12 месеца, т.е. една година, е продължавал този срок. В последно време срокът е средно 18 месеца, като 4 месеца от тях са нужни за придвижването на преписките през Министерството на вътрешните работи, и около година – за даване на становища по тях от ДАНС.

На заседанието стана дума и  за това, че се работи по проект за електронно качване и обслужване на документи във връзка с даването на българско гражданство, към който да се включат Министерство на правосъдието, МВР, ДАНС, както и български посолства и консулства, чрез които също се подават документи за българско гражданство. Реализирането на този проект би намалило значително срокът за обслужване и проверка на преписките.

На днешното заседание на комисията стана дума и за начините, по които българи от т.нар. историческа диаспора, и по специално тези в Македония и Албания, които нямат никакви съхранени документи за български произход, биха могли да кандидатстват за българско гражданство. Документ за български произход може да се издава и от две български организации в Р. Македония например, с които ДАБЧ работи и които имат нейното доверие. За това говориха председателят на ДАБЧ Борис Вангелов, както и депутатът и член на комисията Юлиан Ангелов. От техните думи стана ясно, че далеч не всички кандидатстващи за българско гражданство от Р. Македония знаят за тази възможност и за това, че ако нямат никакви документи, с които да докажат български произход, може да се обърнат към тези организации. На заседанието не бе споменато кои именно са те.

Според министъра на правосъдието Христо Иванов, радикалното ускоряване на процедурата за даване на българско гражданство би могла да стане чрез промяна в нейната философия. Която да се състои в това, вместо да се търси документално установяване на българска принадлежност и произход, да се премине към една друга логика, при която кандидатстващите за гражданство лица да заявяват такава принадлежност. И ако отговорят на определен тип характеристики, може да полагат изпити по български език, и ако покажат познания по определен тип въпроси, които показват привързаност към българската нация, да им се дава българско гражданство.

Част от това, което каза Христо Иванов на темата на заседанието на комисията, може да се чуе от запис на негови думи, направен и излъчен от БНР.


.

2 коментара »

 • Петрова said:

  Европа – in memoriam

  Вънка нека да е мир!
  Джихадисти се роят безспир!
  Блъскат се по пътя за Европата,
  Няма кой да хване сопата!
  Скроили са ни вече капата,
  и чакат да резнат главата на Папата.
  Безброй лениви евродепутати
  дремуцат на тлъсти заплати.
  И никой пръста си не мърда,
  Мохамед във Ватикана се намърда.
  Леля ви Меркел мърмори – трябват ни милион арбайтьори!
  Нека има равенство, братство!
  Амин на ващо абатство!
  Утре всички ще се възнесете,
  щом от „хуманизъм“ се тресете!

 • Мариана said:

  Г-жо Петрова, тук не става дума за мигранти от Сирия и Северна Африка, нито за литература, тук става дума за гражданите на други страни с български произход, каквито има много в Македония, в Молдова, в Украйна, в Сърбия и пр. Не малко от тези българи са чакали по четири години, за да им се придвижат преписките за българско гражданство през различни институции, за да получат отговор да или не. Други страни, членки на ЕС, за разлика от България, доста по-добре са се погрижили за хората от своите исторически диаспори зад граница.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.