Home » Е-Списание

Григор Лилов за водещите фирми и ТОП 100 в България

2015.09.17 Няма коментари
Spread the love

БТПП представи класацията „ТОП 100 Фирми, водещи в икономика на България през 2014 година”

.
interesting0025

На 17 септември 2015 г. се състоя 17-то поредно издание на класацията „ТОП 100” на БТПП, което бе представено от председателя на БТПП Цветан Симеонов на пресконференция в Палатата.

Класацията представя фирмите с най-добри постижения за 2014 година в 5 категории. Класирането е извършено сред общо 6245 фирми, които произвеждат 81,53% от брутния вътрешен продукт на страната за 2014 година. Методологията на „ТОП 100” включва класиране на базата на обективни данни от годишните финансови отчети на компаниите.

ПРЕЗЕНТАЦИЯ – ТУК

КЛАСАЦИЯТА – ТУК

Класацията в превод на английски езикТУК

—————————————————————————————————-

Ето какво е написал по тази класация журналистът Григор Лилов в личния си профил във Фейсбук.

interesting0025a

Някои изводи!

Първите 100 фирми по величина на печалбата на 100 лв. нетни приходи (с търговски отстъпки и др. и с изключване на ДДС-то) отчитат от 56% (първенеца) до 32% печалба (100-та) на 100 лв. продажби. Най-големите компании у нас практически не присъстват в тази класация. Например само “Солвей Соди” с нетни приходи от 405.78 млн. (68 място по % печалба), заедно с “Девен” АД (респективно 86 място) с нетни приходи от 143,7 млн., са двете изключения.

Следователно:

* тези данни означават, че нормата на печалба никъде и в никой отрасъл не е под 20%;

* масово и от всички бизнеси у нас се укрива печалба, понеже разчетите на бюджета сочат с пъти по-малки стойности за евентуалния приход от нея. “Първенците” в тази надпревара да прецакаш държавата са най-големите ни компании;

* тези данни сочат, че масово се укриват и действителни приходи, което пък удря приходите от ДДС;

* мнозинството от най-печелившите и със значимо увеличение на % на печалбите през тази година са средни и относително малки фирми, които учудващо добре се представят в условията на криза. Т.е. едрият олигархичен бизнес у нас нито работи добре, нито пък се стреми да е добър данъкоплатец;

* в отраслово отношение като резултати от бизнеса най-добре се представят търговията и услугите. Туризмът е смъкнал дела си от предишните 2% на 1% от броя на класираните фирми.

Давам картинки на най-големите по приходи от продажбите компании в страната.

И не се изненадвайте, че сред тях не присъстват повечето мастодонти като онези в енергетиката и продажбите на горива. В България скритата цензура е всеобземаща и подозирам кой “няКОЙ” е разпоредил да не се дразни общественото мнение преди предстоящите избори.

interesting0025a4
.
interesting0025a3
.
interesting0025a2
.
interesting0025a1

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.