Home » Избрано

Загиналата в Лесидрен Велислава Цанкова спечелила обучение в НАСА

2015.08.13 Няма коментари
Spread the love
Велислава Цанкова. Снимка: в. "24 часа"

Велислава Цанкова. Снимка: в. “24 часа”

16-годишната Велислава Цанкова от Троян, която бе премазана при нелегална гонка между две коли в Лесидрен, спечелила обучение в НАСА, показа справка на сайта на СОУ “Васил Левски” в Троян. Трагично загиналото момиче било сред 5 деца от училището, които преди 3 години посетили Международния образователен лагер в космическия център на НАСА в Измир.

След като успешно се представили в конкурс за написване на есе на национално ниво, децата от Троян били избрани да участват в международния космически проект по програма “Млади лидери в науката”. В продължение на една седмица през август 2012 г. те получили възможност да изпробват космически стимулатори, да работят в модерни лаборатории, да наблюдават Космоса от лаборатория, пише в. “Стандарт”.

Заедно с връстници от Италия, Йордания, Полша, Италия и Казахстан децата от Троян конструирали балони, ракети, изучавали звездното небе.

Загиналата в гонката Велислава изпратила освен това в края на учебната година няколко есета на учителката си по литература. “Борете се за мечтите си”, пише младото момиче в едно от тях и съжалява, че още не е открила таланта си.

Момичето от Троян и 16-годишният Марино Цветанов от Лесидрен загинаха, пометени от аудито на циганин, който участваше в автогонка с авер в ловешкото село. Приятелката им Петя Божкова от София беше тежко ранена и лекари се борят за живота й.

Източник: в. “24 часа”

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.