Home » Авторски страници, българи зад граница

Отворено писмо на Гражданско движение ВИА до Българския патриарх

2015.08.31 Няма коментари
Spread the love

Гражданско движение “Висока избирателна активност” – ВИА излезе вчера с Отворено писмо до българския патриарх Неофит и до Светия синод на Българската православна църква.

В писмото се казва:

“Към Вас се обръщат представители на гражданско движение „Висока избирателна активност” от Калифорния, САЩ. Пишем Ви това писмо и като отворено чрез медиите, както поради физическата невъзможност да го подадем навреме по определения ред, така и с мисълта то да достигне до всички хора в България и по света, които тачат и зачитат значимите за българската история събития.”

“Ваше Светейшество и Ваши Високопреосвещенства, нека във всички епархии на БПЦ в България и извън пределите й след неделната света литургия на 6 септември т.г. свещенослужителите и боголюбивите и родолюбиви миряни да се помолим на всеблагия Господ Вседържител заедно на този значим за България ден за единение на съвременната българска нация, разпростряла се на пет континента вследствие на глобализацията.”

Следва целият текст.

Untitled7

ДО

НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО
+ Н Е О Ф И Т
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ
И МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД
НА БПЦ
ГР. СОФИЯ

 

ДО

ТЕХНИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА
ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНИТЕ МИТРОПОЛИТИ НА
ЕПАРХИИТЕ НА БПЦ,
ЧЛЕНОВЕ НА СВЕТИЯ СИНОД
НА БПЦ

.

ОТВОРЕНО ПИСМО

.

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,

ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

Към Вас се обръщат представители на гражданско движение „Висока избирателна активност” от Калифорния, САЩ.

Пишем Ви това писмо и като отворено чрез медиите, както поради физическата невъзможност да го подадем навреме по определения ред, така и с мисълта то да достигне до всички хора в България и по света, които тачат и зачитат значимите за българската история събития.

На 6 септември т.г. се навършват 130 години от Съединението на България, което е актът на фактическото обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885 година.

Това са известни на Ваше Светейшество и на Ваши Високопреосвещенства неща, но ние се обръщаме с молба да призовете след неделната света литургия на този ден, 6 септември, във всички български православни храмове по света да се отслужи благодарствен молебен и молитва за единение и благоденствие на българите по света!

Българската Православна Църква винаги е проявявала загриженост и е изразявала позиция по онези обществени събития, които са от важно национално значение.

Ваше Светейшество и Ваши Високопреосвещенства, нека във всички епархии на БПЦ в България и извън пределите й след неделната света литургия на 6 септември т.г. свещенослужителите и боголюбивите и родолюбиви миряни да се помолим на всеблагия Господ Вседържител заедно на този значим за България ден за единение на съвременната българска нация, разпростряла се на пет континента вследствие на глобализацията.

Повече от 2 млн. нашите сънародници през последния четвърт век напуснаха България и този пагубен за страната процес продължава. Но тази легитимна и стойностна част от нацията не е забравила Родината. Нека да се молим за нейното единение при важни за нацията събития.

Най-близко такова деяние е предстоящият Национален референдум, касаещ най-вече българите в чужбина, относно въвеждане възможността за гласуване и дистанционно по електронен път при произвеждане на избори и референдуми в България.

Една такава възможност за дистанционно гласуване ще направи реално и изпълнимо единението на съвременната българска нация, така, както преди 130 години се е случило това и е дало тласък в развитието на държавата и благоденствието на народа ни, до едно прилично европейско ниво.

Единението прави силата!

България е била, България е и ще пребъде в съвременния свят с усилията на всички българи, където и да се намират по света, но това не може да стане без Божията благословия!

Помним и сме вложили в сърцата си думите на митрополит Климент Търновски /Друмев/: ”Докато има Православие в България, ще има и България”.

За това се обръщаме към Вас, Ваше Светейшество и Ваши Високопреосвещенства, за този призив, та чрез молитвата, излязла от духовниците и миряните на БПЦ:

Бог да пази България. Амин.

С уважение,

Генчо Лазаров
за гражданско движение „Висока избирателна активност”
координатор за Калифорния

30 август, 2015
Феърфийлд, Калифорния, САЩ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.