Home » Избрано

Украйна забрани 38 книги на руски автори

2015.08.13 Няма коментари
Spread the love

20150811.vfilkpohtl

В сайта на Държавния комитет за телевизия и радио на Украйна е публикуван списък на забранените на територията на страната книги от руски автори. В съобщението на ведомството се казва, че мярката цели да предотврати дезинформацията на украинските граждани.

Сред 38-те забранени издания са „Киев капут” на Едуард Лимонов, две книги на Фьодор Берьозин („Украинският фронт. Червените звезди над Майдана” и „Войната от 2010. Украинският фронт”), няколко книги на политолога Александър Дугин („Украйна. Моята война. Геополитически дневник” и „Евразийският реванш на Русия”), шест книги, написани в съавторството на Максим Калашников и Сергей Бунтовски („Свръхчовекът говори на руски”, „Кодът на Путин” и др.)

Накрая в списъка са трудовете на руския историк Александър Дюков „Масовото нарушаване на правата на човека по време на гражданското противопоставяне в Украйна през 2013 – 2014 година: Годишният отчет на IGCP”. Директорът на фонда „Историческа памет” отбелязва, че забраната на митническата служба на съседна страна е първият в живота му случай на официална забрана на негова книга. „В Латвия и Литва съм персона нон грата, но никой не пречи да внасят книгите му там и те могат да бъдат намерени и в книжарниците, и в библиотеките” – заявява Дюков във Фейсбук.

Украинските власти молят гражданите да им съобщават, ако открият някъде книгите на авторите от списъка, и заявяват, че ако те бъдат заловени при опит да ги внесат в Украйна, книгите ще бъдат унищожавани. /БЛИЦ/

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.