Home » Авторски страници, българи зад граница

Роберт Манолов: Кой стои зад идеята ОС на българите в чужбина

2015.08.11 3 коментара
Spread the love

Публикуваме коментар на Роберт Манолов* – член на Временните обществени съвети (ВОС), защото касае гореща тема в Еврочикаго –  Обществени съвети на българите в чужбина – ще бъдат ли създадени най-накрая?

 

interesting0019a
.

На въпроса КОЙ стои зад идеята „ОБЩЕСТВЕНИ СЪВЕТИ“ отговарям:

Не трябва да говорим за идея, а за готов закон по алтернативите на държавата за политическа и административна комуникация с българските граждани в чужбина по техния статут, права и представителство. Този закон (линк) не разделя емигрантите по групи и местонахождение, религиозна и политическа принадлежност. За съжаление този закон съществува повече като бутафорен текст и отбиване на номера от страна на държавата към емигрантите (под общ знаменател), а за емигрантите е нещо като нероден Петко, но е все пак нещо, за което да се закачат и цитират в исканията си принуждавайки реакция, действие или поне отговори и обещания. Самите „ОБЩЕСТВЕНИ СЪВЕТИ“ са извадка от текста на закона и не са се случили. “ВРЕМЕННИ ОБЩЕСТВЕНИ СЪВЕТИ“ са само термин обединяващ, а и по единично, граждани използващи текстовете в този закон за юридическо представяне на мнения, желания и критики, както и пожелателно текстовете в този закон да се случат. Понеже законът е адресиран към/за всеки емигрант, то и всеки емигрант, използвайки го за средство (единствено засега) за комуникация с държавата, може да се оприличи като застъпник на подобно гражданско представителство, използвайки собствената си легитимност и придържайки се към нормата, че законът не разделя емигрантите по никакви критерии, а само като такива. ВОС, дори да се приеме само като „байрак – флаг“, е нищо друго, освен знак за съпричастност на отделна личност и/или група хора, че използват и/или ще използват тази юридическа платформа. Добре е да се приеме като термин за разпознаване и гаранции за спазване на нормите по този закон, и всеки, използвайки го правилно в комуникацията с държавата, е или може да е „ВОС“ като заявка за нещо, което не се е случило, но има надежда… Повечето групи на български емигранти не развяват „ВОС“ като знаме, а го разбират като вид предварително проучване за бъдещата си представителност пред българската държава и отделни опити за въздействие върху държавата преди „Обществените съвети“ да са се случили. Всички комуникации с държавата до момента демонстрират повече подканване за действие, без конкретика извън рамките по текстовете на закона за „Обществените съвети“. Когато българските емигранти се включват в дебати по конкретни теми и закони (а сега и в референдум), използвайки единствената юридическа вратичка, ще е по-удобно тя да се затвори временно или постоянно. Кой има интерес от това всеки си знае, поддържа или отрича…

Но е факт, че статуквото в България, организирано, за много кратко си изгради лоби и тяло сред емигрантите. Партийно-безпристрастно представителство в пространството, което показват членовете на ВОС, не се харесва. За съжаление то не се хареса и на управляващите, за това че ги пришпорваме и сме неконтролируеми от тях. Този ни морален и с идеални цели статут и съществуване е невъзможен, и отива към хипотетичен при сегашното състояние на морала, зависимостите, безхаберието и безскрупулността на парламентарно представената политическа смес. Мисля, че трябва да започнем да използваме термин като – малцинство на морала. За съжаление това е нашето реално място – сега и, както изглежда, за дълго време напред. Хората с идеални цели и присъствие нямат изградени защитни механизми и оръжия, освен морала. За това пускаме глупака да мине напред, даже му отваряме и вратата с някаква хипотетична надежда за присъединяване към доброто. И най-добрата есенция става на лимонада с много вода. Това и правят с нас в момента. Опозицията – организирано с оръжието на анархизма, манипулиране на бедните и неграмотните и с дребни стотинки, политическото мнозинство със зависимостите си от минало и настояще, с незаинтересоваността си и нежеланието да станат мнозинство на морала. И за съжаление, това не е най-лошото. Предстои да ни хвърлят на вълците като разменна монета (каквото става и в парламента в момента) пак за жълти стотинки. Какво очаквам – още по-силен бял шум в комуникациите (прави ги невъзможни – в пространството е подобно на слънчево затъмнение), нови и повече барабанчици на анархизма, платени тролове, на които да се доказва, че навън още е ден, разделяне и асимилиране на всичко ценно по уж политическа принадлежност и пристрастия. Да, видяхте каква съпротива се оказва през последните седмици. Това е реалната картина – не за да ви разочаровам. Аз лично, децата и внуците ми, моите истински приятели Българи ще продължим с вас в малцинството на морала заради България и българчетата.

.

————————————————————————————————————————————————————–

* Роберт Манолов е български емигрант САЩ, който сам се определя в коментар във Фейсбук така: “Не съм политик, няма и да бъда. А и нямам време. Проектирам и произвеждам електроника и механика за индустрията и работя по 12-14 часа на ден. Говорейки и пишейки с хората, се опитвам да си почивам. Направих за една пенсия в България, сега за втора – на другия край на света, но не взимам пенсия отникъде и не тежа на никого. Не съм по-българин, и “по” от кой да е, но съм щастлив със семейството си, децата, внуците и многобройните си приятели. Определям се като нормален гражданин на света в прекия и преносен смисъл.”
(Б.р.: Публикуваме написаното с разрешението на автора.)

.

3 коментара »

 • Dimitar Mitov-Кomshin said:

  На младини си мислех и оправдавах поведението ни като народ с аргумента, че сме една от най-интелигентните нации, а интелектуалеца по природа е малко себичен, обича да е на върха, да е най-най…
  Но с годините и особено последните 25 се уверих, че дълбоко съм е заблуждавал!
  Българинът не е свикнал да приема друго, чуждо мнение, той се изживява като всезнаещ, всеможещ, от всичко разбиращ: от политика, техника, кино, изкуство и най-важното другия не може да се сравнява с него, как може той да знае повече от него, та това е пълен абсурд! Българина не умее да слуша, да води дискусия, той налага мнението си колкото и да е некомпетентно с аругантност, обиди, псувни, неприлични думи и отношение към опонента!
  Ние сме играчи на дребно, далавераджии, обожаващи да прецакват другите, но пази боже да бъдем лично прецакани, ужас ще крещим и опищим орталъка!
  Ние сме готованци! Всеки казва ще се изнеса на терминал две и това е. Да ще отиде на готово, на подредено и там ще робува и спазва чуждите закони,защото знае, че хората не си поплюват в подредените държави,яко удрят през пръстите! Но не си дава сметка,че тези народи десетилетия,столетия са си подреждали дворчето, къщичка та си и да си каже: Аджа ба, защо не си остана в родината и да направя всичко възможно да си подредим и нашият двор?!
  Българинът няма идеали, неговите „идеали“ са псевдо простиращи се до рамките на собствените му изгоди! ОТЕЧЕСТВО, РОДИНА са абстрактни понятия за него, място където може да краде, дерибейства и богатее на гърба на другите безнаказано! Патриотизма му също е фалшив:
  „Патриот е — душа дава
  за наука, за свобода;
  но не свойта душа, братя,
  а душата на народа!
  И секиму добро струва,
  само, знайте, за парата,
  като човек — що да прави?
  продава си и душата.
  И е добър християнин:
  не пропуща литургия;
  но и в черква затуй ходи,
  че черквата й търговия!
  И секиму добро струва,
  само, знайте, за парата,
  като човек — що да прави?
  залага си и жената.
  И е човек с добро сърце:
  не оставя сиромаси;
  но не той вас, братя, храни,
  и вий него със трудът си!
  И секиму добро струва,
  само, знайте, за парата,
  като човек — що да прави?
  изяда си и месата.
  Какво повече да пиша, геният го е казал, аз мога само да кажа: БЪЛГАРИНО, сънароднико мой, време е да се позамислим, ако искаме да останем като НАРОД И НАЦИЯ, в противен случай си отиваме!
  .

 • Петър Анастасов said:

  ВСИЧКО на приказки е много цветущо. Утопично.
  Имате медията в ръце. Създайте една АНКЕТА, за да постигнете прозрачност и попитайте хората. И ме опровергайте, че ВОС не са кухи структури и нямат повече от 5-10 души идеолози и още 50-60 поклонници до тях. Нека да видим къде са тези работещи групи. Пратете им линкове и имейли и да гласува народа!
  * * *
  Ето ви примерна:
  ИЗБЕРЕТЕ ЕДИН ОТ ОТГОВОРИТЕ:
  1. ЗА избор на ОС заедно с референдума, познавам идеята.
  2. ЗА избор на ОС след референдума и запознаване с кандидатите.
  3. ПРОТИВ създаване на ОС, познавам идеята и не я одобрявам.
  4. Не мога да преценя, за пръв път чувам за ОС!
  * * *
  Предложената от г-н Стаматов тук анкета:
  https://www.eurochicago.com/2015/08/os-v-gartsiya/
  определено манипулира с изкривени въпроси с отговори в тях.
  ПОКАЖЕТЕ сега дали искате да чуете мнението на гласоподавателите или ще си говорим тук в тия постове 3-ма ВОС утописти, 2-ма не ВОС членове без портфейл тук но върховни защитници на идеята, 2-ма противници и няколко дето просто не я харесваме в този й формат.
  ПИТАЙТЕ хората! ЗАДАВАЙТЕ ВЪПРОСИ! Нали това е работата на медиите 🙂
  УСПЕХ !

 • Peter S said:

  Адаш, отказал съм се да правя анкети за цял свят. Ще си направя за Чикаго, когато му дойде времето – а то наближава и е 1 октомври, вечерта от 19.00 ч.
  Действията са важни – останалото са само празни приказки, на които сме доказали, че сме майстори.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.