Home » Е-Списание, политика

2,5 млн. подписа в онлайн петиция против ТТИР и СЕТА

2015.08.24 Един коментар
Spread the love

Untitled8

Европейска гражданска инициатива призова институциите на ЕС и неговите държави-членки да прекратят преговорите за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (TTIP) със САЩ и да не ратифицират Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (CETA) с Канада. Инициативата е придружена с подписка за спирането на споразуменията TTIP и CETA, поради съдържащи се в тях “предложения за уреждане на спорове „инвеститор-държава“ (ISDS) и разпоредби за регулаторно сътрудничество, които подкопават демокрацията и правовата държава”.

“Да не допуснем занижаване на трудовите, социални, екологични стандарти, стандартите за защита на данните и за защита на потребителите, както и на дерегулирането на обществените услуги (напр. водоснабдяване) и паметниците на културата в непрозрачни преговори. Европейската гражданска инициатива (ЕГИ) поддържа алтернативна търговска и инвестиционна политика на ЕС.”се казва още в обяснителния текст на инициативата, която досега е била подкрепена от над 2 и половина милиона души. Петицията на български може да се намери тук.

 

Какви още са съмненията, които водят до тази съпротива срещу TTIP и CETA? Според граждански активисти в България,  които се борят срещу Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции, дори евродепутатите нямат пълен достъп до документацията на търговското споразумение между ЕС и САЩ, която е много обемна и която трябва да гласуват в един момент. Какви още са техните опасения?

“- ТПТИ (TTIP) е засекретено за следващите 30 години. Следователно европейските граждани ще живеят, работят и правят бизнес по правила, които не са им известни;– ТПТИ идва в момент, когато в Европа е даден сериозен отпор на ГМО и шистовия газ, хранителните норми се затягат, правата на потребителите, работещите и гражданите въобще са значително по-добре законово защитени, отколкото в САЩ – изобщо по-трудна среда за правене на гигантски печалби в иначе изключително платежоспособен пазар.

– Нито един преговарящ по ТПТИ не отрече нито едно от опасенията на гражданите и организациите, напротив, само повтарят рефрена: “Няма място за притеснения, всичко е в полза на обществото и бизнеса”;

– Когато властта крие нещо, нямам исторически пример да е било в полза на обществото;

– Изтеклата информация, която винаги може да бъде оспорена, но не беше от нито едно официално лице, и която предизвика нарастващото гражданско недоволство, показва недвусмислено част от причините да крият проектодоговора – официализирането на възможността частна фирма да съди цяла държава в частно “съдилище”.”

Цитираният текст се разпространява във Фейсбук, като завършва накрая със съмнението, че той ще бъде разпространен от медиите. Но въпросите и съмненията, за които става дума, са достатъчно важни, за да бъдат оставени без внимание. Както и това, че тези съмнения и въпроси се подкрепят от много европейски граждани от различни страни.
.

One Comment »

  • Сърнела Воденичарова said:

    Разпространение на съществената информация от нас гражданите е необходимо. Медиите наистина не го правят – вижте ги.
    На тях не може да се разчита.
    Сайтове като Вашия са огромни изключения в амалгамата от медийни ценностни внушения.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.