Home » Авторски страници, българи зад граница

Мечтателят от Згориград. “Your Wings” на Асен Йорданов ще излезе на български

2015.08.13 Един коментар
Spread the love
Асен Йорданов. Снимка: bulgarianhistory.org

Асен Йорданов. Снимка: Вulgarianhistory.org

Напоследък в София се говори много за стогодишнината от създаването на първия български самолет от Асен Йорданов. Една сребърна монета с неговия лик се пуска в обръщение. Ако за България Йорданов е от значение, той е още по-вече и за САЩ. Асен е между най известните българи в САЩ. По неговите книги за авиацията са се подготвяли хиляди пилоти в целия свят, включително в Русия, като принос за скъсяване на войната. Тя продължава да се използва нашироко и след войната. Даже космонавтът Армстронг пише, че се е научил да лети от Йорданов.

Малко се знае, впрочем, за неговото име и роля, по отношение на съвременните комуникации. Още преди 70 години той създава своя патентован апарат Jordaphone for conference calls, публикуван в Popular Science, но спрян за приложение в телефонната мрежа, която позволява само нейни собствени уреди да се използват. Това унищожава инициативата и закотвя комуникациите в съществуващото тогава положение. Йорданов започва една много дълга съдебна процедура, която признава накрая ограниченията за незаконни с Jordaphone docket и се установяват условията за достъп до телефонната мрежа. Според Бил фон Алвен (Bill von Alven) от Федералната комисия по комуникации на САЩ, този фрапантен случай със създадения през 1946 г. Jordaphone довежда до основна промяна в модела за комуникациите, която е от световно значение и отваря пътя за много нови фирми и продукти, като довежда и до изграждането на интернет. Основното е, че Йорданов използва придобивките от авиацията, която познава много добре, и ги прилага в комуникациите по начин, изпреварил много своето време. Разбира се, интернет се гради от хиляди и продължава да се гради, но апаратът на Йорданов оставя една бразда в пътя до него.

Може Асен Йорданов да е минало, но влиянието му още се чувства, даже след век. Предлагам на вниманието на читателите моя предговор към българското издание на неговата книга “Your Wings” – “Вашите криле”, което се очаква да излезе в България в началото на септември.

Петър Атанасов

——————————————————————————————————————————————————–

МЕЧТАТЕЛЯТ ОТ ЗГОРИГРАД

.

Корица на "Your wings", 1942. Книгата

Корица на “Your wings”. Книгата, издадена през 1942 г., и днес може да се намери в Amazon.

Тази книга “Вашите криле” е за тези, които искат да завладеят царството на въздуха. Не говоря за нейните качества. Тя е може би най-популярното пособие от този род в света. Препоръчана е от около 40 президенти и вицепрезиденти на челни американски компании в авиацията. Използвана е за подготовка на милиони летци в много страни, включително Русия. Може би е стара, но законите на аеродинамиката не са променени. Лесното обяснение на управлението на самолета важи и днес.

По-скоро искам да спомена това, което зная за интересния живот на Асен Йорданов като българин. И за неговия път, как стига до написването на тази книга, както и за последиците, които довнася не само за България и САЩ, но и за света. За него пише и братовчедка му професор Вера Мутафчиева в своята книга „Семейна сага“.

Отношението към техниката в нашия род се крие далеч назад в Згoриград до Враца. Прадядо ни е имал воденица, което за тогавашното време е било чудо водата да върти големия камък и да мели житото. Малкият Асен е често в тази среда и се интересува от наука. Даже решава и успешно скача с един чадър от високо, като връзва с канап чадърените пръчки да не се извият и да го издържат. Чудесата на техниката от воденицата преследват баща му д-р Христо Йорданов в нови форми и някъде в началото на миналия век той стига до ексцентричната идея да купи автомобил „Форд“. Асен веднага намира мястото си зад кормилото и бързо разбира всички тайни на мотора. Едно видно семейство, впечатлено от интереса му към техниката, го взема с тях в Париж, когато Луи Блерио извършва невероятното – да прелети Канала и да кацне от Англия във Франция.

Асен е напълно завладян от идеята да лети. Той присъства на скоростния полет на американеца Глен Къртис, когато многознайците предсказват, че такава скорост не може да се понесе от никакво живо същество и то ще умре внезапно. Още във Франция, в школата на Блерио, Асен намира някои българи. В София той е в Банкя при нашите авиатори. Когато Балканската война започва, едва 17-годишен тръгва заедно с тях като доброволец. През цялото време е с летците. Присъства на първите бойни полети. Запознава се с италиански, френски, швейцарски и руски летци, между които е известният Ефимов. Всички те получават първия си боен опит в авиацията.

След Балканската война Асен е в София и постоянно се върти около самолетите и чете аеродинамика, колкото я е имало тогава. Построява безмоторен модел, който с изтегляне успява да се издигне до 12 метра и да лети. Комисията наблюдава полета и успява да му помогне да получи един мотор от френски самолет. Асен проектира, чертае, пита, мисли и започва да строи своя аероплан едва 19-годишен. Готовият аероплан стои и чака да полети. Опитният пилот Гаврил Стоянов се издига и лети с него. После се качва Радул Милков, заедно с Асен, и потвърждава, че самолетът е редовен.

Това е първият български самолет и това е началото на българското самолетостроене. Самолетът е изложен в царския манеж и София се изрежда да гледа чудото на българската летяща машина, след което е откупен и използван за обучение. Асен вече е признат като добър пилот и участва в бойните действия през Първата световна война.

След войната в САЩ се обявява конкурс за полет около Земята за 100 дни. Премията е 1 млн. долара. Индустрията предлага за този полет самолети, които вече са ненужни и непродадени. Асен Йорданов като проектант и Александър Стоянов като опитен пилот са избрани от Народното събрание и изпратени да участват в конкурса в САЩ. Той обаче не се състоява и поради липса на средства да се върне Асен остава в Америка, където започва от дъното – с чистене на сняг, за да стигне до световна известност.

След много перипетии в САЩ, по време на Депресията той се включва в най-различни проекти, даже като пилот-каскадьор за Холивуд. Световноизвестният изобретател Томас Едисон го включва в разработката и успешните полети на един от първите хеликоптери 10 години преди масовото им производство. Асен Йорданов участва и в разработката на известния пътнически самолет DC-3, работи като инструктор и обучава нови летци. Така се ражда първата му книга „Летенето и как да го правим” от 1932 г., предвестник на „Вашите криле”. До това време хората, които са летели, са изглеждали като смели самоубийци, успели да овладеят големи тайни и умения, за да отлепят човека от земята. Като проектант и летец с голям опит обаче той успява да го предаде много по-добре и по-ясно от другите автори.

Успехът на първата му книга довежда след 4 години – през 1936 г., до първото издание на „Вашите криле”. По това време самолетите основно променят начина на водене на войната. Тази книга и още няколко други изиграват голяма роля в разрешаването на основния въпрос за успеха на войната. Индустрията произвежда хиляди самолети, но за тях са нужни хора, които бързо да се научат да ги използват. Книгите на Асен Йорданов са най-добрите в сравнение с други подобни и успяват да се наложат. Превеждани на много езици, те дават основната подготовка на стотици хиляди летящ и наземен персонал не само сред армиите на съюзниците, но и в авиацията в останалата част на света. Те продължават да се използват дълги години след войната и са сред най-популярните в много страни. Според някои американски генерали Йорданов е скъсил войната с няколко месеца, ако се е водила по старите методи за подготовка на хората.

Малко се говори за ранното му изобретение за „далечни събрания“. Днес, половин век по-късно, то е известно и популярно като конферентна връзка (conference calls). За т.нар. Jordaphone от 1946 г. са използвани разработените за авиацията по време на войната радиолампи (заместени по-късно с транзистори) и запис на разговорите на желязна тел (предшественик на магнетофоните). Монополът върху съобщенията, в цял свят свързан и с опазването на държавните тайни, не разрешава ползването на това патентовано изобретение в комуникационната мрежа. Основанието е при нападение противникът да не може да ползва местните съобщения. В телефонната техника даже се измисляха нови секретни думи, които заместваха известните технически понятия. Със съдебното решение, наречено Jordaphone docket for conference calls, се счупва старият модел на съобщенията и се поставя началото на FCC Part 68, т.е. на правилата за включване на устройства за обмен на информация в общата комуникационна мрежа. Това решение с името на Асен Йорданов в следващите години бе последвано от вълна на нови закони, наредби, правила и инструкции за комуникациите на почти всички държави в света, които уредиха много нови международните норми, отношения и връзки. Според ръководители от Федералната комисия по комуникации на САЩ (Federal Communications Commission – FCC) изобретението на Асен Йорданов и съдебното решение с неговото име успяват косвено да отворят вратата за новите техники и правила в съобщенията, променили живота на милиарди хора. Днес те се наричат интернет.

Искам да пожелая на бъдещите летци успех и най-важното – да знаят, че самолетът във въздуха е почти напълно безопасен. Трудното е при срещата със земята. Това е, което основно се научаваме да правим от „Вашите криле”.

Разбира се, дължа голяма благодарност на създателя на този превод професор Борис Бонев, за да се знае и ползва книгата и в България, откъдето всичко започва.

.

Петър Атанасов,
племенник на Асен Йорданов

юли 2015 г.
Сънивейл, Силициевата долина,
Калифорния, САЩ

—————————————————————————————————————————————————-

Асен Йорданов в своя офис. Снимка: Рan.bg

Асен Йорданов в своя офис. Снимка: Рan.bg

One Comment »

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.