Home » Авторски страници, българи зад граница

Гражданско движение ВИА: Призив към българите в САЩ и Канада

2015.08.25 Няма коментари
Spread the love

Гражданско движение ВИА – “Висока избирателна активност” излезе с призив към българите в Северна Америка да регистрират за гласуване в националния референдум, който ще се проведе тази есен, и в който за първи път българските избиратели зад граница ще имат равноправна възможност да участват.

В призива се казва: “Призоваваме ви масово да подавате електронни заявления за гласуването, като в графата „населено място” да вписвате това място, което е най-близко и удобно за вас. При наличие на не по-малко от 40 подадени заявления за дадено населено място, което не е в списъка на ЦИК с избирателните секции, в това място ще бъде разкрита допълнителна секция за референдума.
На миналогодишните парламентарни избори се видя, че една част от нас нямат валидни български лични документи и не бяха допуснати да гласуват. Гражданско движение „Висока избирателна активност” изпрати писмо до Министъра на МВнР за съдействие по провеждането през месец септември т.г. на Консулски дни извън ДКП в местата, където има големи български общности, с една единствена цел – приемане на молби за издаване на нови лични документи по установения ред.
От външното министерство ни увериха, че писмото е разпределено на съответните дирекции и вече се работи по проблема. При подаване на молба за нов документ се получава служебна бележка, която, ако до датата на провеждане на референдума не е получен новият личен документ, ще се признава за гласуването.”

Както и че: “Българската олигархия, чрез своята политическа гарнитура, успешно осуетяваше досега въвеждането на възможността за интернет гласуване, но това не може да продължава безкрайно.
Ние, българите в чужбина, сме над 2 млн. и нас не могат да ни заблуждават чрез медийния български монопол. Не могат да ни рекетират българските работодатели и не могат да ни съблазняват предприемчиви български политически мошеници.
Бъдещето на Родината ни зависи пряко от максималното ни активно включване в избирателния процес. Ние сме легитимна и стойностна част от съвременната българска нация.”

Следва целият текст.

Untitled7

 

НАЦИОНАЛЕН РЕФЕРЕНДУМ

Подай заявление за ВОТА!

Призив към българите в САЩ и Канада

.

Драги сънародници!

Централната избирателна комисия (ЦИК) със свое решение от 20.08.2015 г., прие хронограмата за националния референдум на 25 октомври 2015 г. , на който трябва да се отговори с „ДА” или „НЕ” на въпроса: „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?”.

Съгласно хронограмата, до 04.09.2015 г. ЦИК ще обяви списък на местата извън страната, където ще има избирателни секции. Тогава ще стане известно колко от миналогодишните 42 броя секции в САЩ и 4 секции в Канада, ще бъдат автоматично разкрити за гласуването на референдума. Има вероятност за САЩ автоматично разкритите секции да бъдат само 32, защото в 10 от секциите при последните парламентарни избори са гласували по по-малко от 100 избиратели, което не покрива изискването на Изборния кодекс.

Много важна дата е 29.09.2015 г. До тази дата ще можем да заявим желанието си за гласуване.
ЦИК е предоставила възможността да се регистрираме за вота чрез електронно заявление през тяхната интернет страница – www.cik.bg. Към момента тази възможност все още не е активирана, но се очаква това да стане не по късно от 04.09.2015 г.

Призоваваме ви масово да подавате електронни заявления за гласуването, като в графата „населено място” да вписвате това място, което е най-близко и удобно за вас. При наличие на не по-малко от 40 подадени заявления за дадено населено място, което не е в списъка на ЦИК с избирателните секции, в това място ще бъде разкрита допълнителна секция за референдума.

На миналогодишните парламентарни избори се видя, че една част от нас нямат валидни български лични документи и не бяха допуснати да гласуват. Гражданско движение „Висока избирателна активност” изпрати писмо до Министъра на МВнР за съдействие по провеждането през месец септември т.г. на Консулски дни извън ДКП в местата, където има големи български общности, с една единствена цел – приемане на молби за издаване на нови лични документи по установения ред.

От външното министерство ни увериха, че писмото е разпределено на съответните дирекции и вече се работи по проблема. При подаване на молба за нов документ се получава служебна бележка, която, ако до датата на провеждане на референдума не е получен новият личен документ, ще се признава за гласуването.

Референдумът ще се приеме за легитимен, ако са гласували не по-малко от 3,5 млн. гласоподаватели, колкото е имало на последните парламентарни избори през 2014 г. Ако повече от половината от действителните бюлетини на референдума са с отговор „ДА”, това ще бъде исторически успех за българите в чужбина, защото в Изборния кодекс ще се включи възможността за гласуване по интернет.

Българската олигархия, чрез своята политическа гарнитура, успешно осуетяваше досега въвеждането на възможността за интернет гласуване, но това не може да продължава безкрайно.
Ние, българите в чужбина, сме над 2 млн. и нас не могат да ни заблуждават чрез медийния български монопол. Не могат да ни рекетират българските работодатели и не могат да ни съблазняват предприемчиви български политически мошеници.

Бъдещето на Родината ни зависи пряко от максималното ни активно включване в избирателния процес. Ние сме легитимна и стойностна част от съвременната българска нация.

България днес се простира на 5 континента и само в това си качество може да оцелее като пълноценна модерна нация.

Съвременното българското изборно законодателство трябва да е разработено и прието с хоризонта на глобалния свят, в който живее днешната българска нация. Точно затова и трябва да се включи възможността за гласуване по интернет в Изборния кодекс.

Трябва да се даде пълен достъп на всички българи по света до практическата възможност да избират и да бъдат избирани.

Българската демокрация е възможна единствено само като демокрация ОНЛАЙН, която да вдигне Родината ни на крака и да я превърне в достойна част на съвременния свят с усилията на всички българи, където и да се намираме по света.

Да заявим тази наша гражданска позиция ни дава възможност предстоящият Национален Референдум на 25 октомври 2015 г.

Нашият призив е:

Регистрирайте се не по-късно от 29.09.2015 г. за гласуването,
за да може да дадете своя вот в най-важния досега за България
НАЦИОНАЛЕН РЕФЕРЕНДУМ!

.

Генчо Лазаров,

координатор за Калифорния на
Гражданско движение „Висока избирателна активност”

24 август, 2015 г.
Феърфийлд, Калифорния

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.