Home » Авторски страници

10 години онлайн издание “Българска наука”

2015.08.27 Няма коментари
Spread the love

По случай своята десета годишнина, безплатното онлайн издание за естествени и хуманитарни науки, базирано в България – „Българска наука” предлага на своите читатели 80 от най-вълнуващите и коментирани статии на български научни специалисти през последното десетилетие.

BG Nauka_80-ti broi

Юбилейният 80-ти брой на списанието включва 60 български автора, а впечатляващите 1111 страници представят увлекателни анализи в разделите „Наука“, „Технологии“, „Физика“, „Космически науки“, „Земя“, „Биология“, „Медицина“, „Икономика“, „История“, „Хуманитаристика“ и „Военно дело“.

В новия брой любознателните читатели могат да научат:

• Кога са се разхождали хипариони в пазарджишкото село Дорково?
• Как прохожда първият цветен дългометражен филм?
• Кои са българските острови в Черно море?
• Как цветовете на пеперудите могат да помогнат за откриването на диабет в ранен стадий?
• Защо България е наричана „Прусия на Балканите“ след края на Балканската война?
• Има ли наистина извънземни и ако да, защо продължават да си „мълчат“ така упорито?
• Защо България е икономически най-изостаналата държава в ЕС?
• Откъде тюлените монаси са взели странното си име и защо ги наричаме „живи фосили“ днес?
• Защо фолклорните фестивали в България добиват все по-голяма популярност през последните години?
• Кой е единственият жив организъм на планетата, който може да оцелее в космоса?
• Какво представляват и как действат ваксините?
• Доколко сериалът „Викинги“ се доближава до реалността?

В допълнение, още хиляди вълнуващи отговори очакват своите читатели на интернет страницата на списанието www.nauka.bg, обновена специално по случай годишнината му. „Натрупаните за 10 години над 5,000 материала съставляват най-голямата безплатна платформа за неформално образование у нас и своеобразна енциклопедия на българската наука, от която се възползват над 100,000 българи всеки месец“ – коментират братята Петър и Росен Теодосиеви, основатели на „Българска наука“.

Основателите на , братята

Основателите на сайта “Българска наука” Петър и Росен Теодосиеви

Идеята за списанието се ражда през 2005 г., когато близнаците са все още в 10-ти клас. „По това време много от нашите съученици, а и ние самите имахме нужда от допълнителна информация по теми, които изучавахме в училище, но ресурсите ни бяха ограничени. Това ни мотивира да създадем списание в помощ на българските ученици и студенти и да го разпространяваме безплатно, защото знанието трябва да е достъпно за всеки“ – допълват Росен и Петър, които вече 10 години дават гласност на българската наука в страната и в чужбина.

Всички статии и материали в списанието са написани от български учени, специалисти и експерти в различни области и полета на знанието. И не само. „Част от авторите ни са българи, чиито интереси надхвърлят самото четене по дадена тема и стават „специалисти” по нея, без дори да имат тапия за това. Например някои потребители правят собствени изследвания на дадени исторически теми, като се ровят в архиви и четат документи в оригинал, само и само да се запознаят подробно с материя, която е частично изследвана. Така неформално те се самообразоват, а чрез собствените си изследвания образоват и нас.” Не на последно място, специалисти от различни научни области щателно проверяват всяка една теория, публикация и информация, за да не се допускат грешки и субективност на представените научни търсения.

Ако искате да научите повече за другите образователни проекти, които братята Петър и Росен Теодосиеви са реализирали през годините, посетете сайта на списание „Българска наука“ и следете в реално време последните новости в областта на науката на https://www.facebook.com/bgnauka.

.

Елица Винярчек

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.