Home » Авторски страници, българи зад граница

Духовно заедно можем да постигнем всичко

2015.08.04 Няма коментари

IMG_5073 (Large)

На първи и втори август 2015 г. в Троянската света обител се проведе семинар за обучение на учители от български училища в чужбина. Беше представено учебно помагало за интегриране знанието за християнството в учебната програма на началното училище (първи и втори клас). Съвместната инициатива на Българската православна църква и Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) събра преподаватели от всички краища на света, обединени от общата загриженост за запазването на идентичността и духовността на българските деца.

IMG_4976 (Large)

Двудневната среща започна в атмосфера на изключително гостоприемство с тържествено освещаване на „архондарика“ или мястото за приятелски срещи (в превод на български език) на манастира. Службата се проведе от Негово високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний и Негово преосвещенство епископ Сионий, игумен на Троянския манастир, които любезно предоставиха залата с великолепно изографисаните православни столици на България през вековете на своите гости – българските учители.

IMG_4977 (Large)

Ръководители на семинара бяха две от авторките на помагалата – доктор Полина Спирова, богослов и църковен журналист, и Златина Каравълчева, специалист по история на Византия.

Наситената програма, предложена на участниците в семинара, имаше за цел да запознае преподавателите, работещи в българските училища зад граница, с две учебни помагала по Български език и Роден край (Околен свят), чрез които да се интегрира знанието за християнството в учебните занимания на най-малките ученици от първи и втори клас. Беше представена и методиката за преподаване, използвана в учебните пособия, както и допълнителни сведения по учебното съдържание, свързани с християнското учение и богословието.

IMG_4974 (Large)

При изключително висок интерес и активност от страна на присъстващите и водещите, на 1-ви август бяха коментирани следните теми:

1. Християнското разбиране за образованието. Христос като учител. Образователната технология и начинът на обучение по учебното помагало.

2. Представяне структурата и съдържанието на учебното помагало за интегриране знанието за християнството.

3. Поведенчески проблеми на учениците (Споделяне на учителски опит).

4. Поведенчески модели и християнски ценности, представени в учебните помагала.

На 2 август, денят на Свети архидякон и първомъченик Стефан, беше отслужена вълнуваща литургия в храма „Успение Богородично“ на Троянския манастир от Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, и Негово преосвещенство епископ Сионий, на която бяха поканени и присъстваха участниците от семинара. По-късно любезните домакини осветиха и откриването на ежегодния международен пленер по иконопис, който по традиция отвори врати за ценители и туристи в една от залите на обителта.

IMG_5098 (Large)

Програмата продължи с посещение на Негово преосвещенство епископ Сионий на първата сесия на семинара. С изключителната си ерудиция и вътрешно обаяние игуменът на Троянския манастир заплени своите гости с разказ за историята на тази българска светиня, за чудесата и изцеленията, извършвани от чудотворната икона „Света Богородица Троеручица“ и любезно се съгласи аудио записът на неговата лекция да бъде предоставен и излъчван в часовете на българските училища зад граница. Бяха раздадени и индивидуални подаръци за присъстващите – библии, дипляни със снимки и информация за Троянския манастир, както и копия от представяните помагала и работни тетрадки за първи и втори клас.

Денят приключи със занимания по следните теми:

1. Празниците и тяхното представяне в учебните помагала. Образът на Христос.
2. Светците и свещените места, представени в учебните помагала.
3. Един урок за моите ученици.

IMG_5111 (Large)

Изключително удовлетворени, обнадеждени и вече уверени, че не са сами в своето благородно дело, българските учители зад граница се разделиха със своите домакини с пожелания за нови ползотворни срещи и съвместна работа в бъдеще. От името на Асоциацията на българските училища в чужбина /АБУЧ/, госпожа Боянка Иванова, директор на българското училище „Джон Атанасов“ в Чикаго, поднесе искрената признателност на всички участници в семинара към Техни преосвещенства митрополит Антоний и епископ Сионий, както и към Българската православна църква за протегнатата ръка в името на нашите деца.

По идея на г-жа Райна Манджукова, българските учители събраха скромно парично дарение, което беше поставено в една от дарителниците на манастира. Бяха отправени сърдечни благодарности и към водещите на семинара – г-жа Полина Спирова и г-жа Златина Каравълчева, които блестящо представиха своя труд и предоставиха възможност на всички присъстващи да споделят и обогатят своя преподавателски и педагогически опит. В очакване на следващата годишна среща, вече сме сигурни, че само когато сме духовно заедно, можем да постигнем всичко.

.

Здравка Владова-Момчева, преподавателка в Българското училище към Посолството ни в Лондон, участничка в семинара

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.