Home » българи зад граница, Е-Списание, политика

ЦИК: Избори за Обществени съвети на българите по света могат да се проведат едновременно с референдума

2015.08.21 2 коментара
Spread the love

След търпеливо чакане и многобройни писма до различни институции, българите по света получиха добра новина, съобщена първо радиото за българите в чужбина Радио България. 

.

Интервю на Илиана Райчева с говорителя на ЦИК Александър Андреев,

Радио България

Говорителят на ЦИК Александър Андреев. Снимка: БГНЕС

Говорителят на ЦИК Александър Андреев. Снимка: БГНЕС

След търпеливо чакане и многобройни писма до различни институции, българите по света получиха добра новина. От години съществуват Временни обществени съвети (ВОС) на нашите сънародници в чужбина. Желанието на хиляди българи бе да се проведе избор за консултативни обществени съвети към дипломатическите представителства. След като се получи подкрепа от вицепрезидента Маргарита Попова, от председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Борис Вангелов и от Министерството на външните работи, Централната избирателна комисия даде своето становище изборите да се проведат заедно с националния референдум на 25 октомври 2015 г. На свое заседание ЦИК реши: „Не възразява относно провеждането на пилотен проект от ВОС по избор на консултативни обществени съвети към дипломатическите представителства, извън помещенията на секционните избирателни комисии, като не се затруднява процесът на гласуване в националния референдум.“ Решението бе в отговор на писмо от ВОС в Чикаго*. /Радио България/

——————————————————————————————————————-

АКЦЕНТИ ОТ ИНТЕРВЮТО

Относно провеждането на избори на Обществени съвети към посолства и консулства едновременно с референдума говорителят на ЦИК казва:

“В Централната избирателна комисия постъпи писмо от временен съвет, с питане дали ЦИК, с оглед и на съгласуването, което е направено преди това с Министерство на външните работи и с Президентството – дали ще има пречка да бъде проведен такъв избор за представители на Временните съвети на българите, живеещи в чужбина. (Б.р.: тук, вероятно неволно, говорителят на ЦИК допуска неточност – тези избори няма да са за представители на временни съвети, които са неформална организация, а за консултативни обществени съвети към посолства и консулства, както е предвидено в Закона за българите, живеещи извън Р. България.) Централната избирателна комисия го разгледа на свое заседание и върна отговор, с който даде своето становище, че тогава, когато този избор ще се проведе извън изборните помещения, ние нямаме нищо против, но и не влиза в нашата компетентност като орган, тъй като ние сме натоварени с конкретни функции по провеждането на избора за национален референдум.”

Относно мястото за провеждането на избори за Обществени съвети:

“Изборното помещение е помещението, в което се намира избирателната секция, със секционната избирателна комисия и кабините за гласуване. Извън това помещение – дали то ще бъде в предверие или оформено по някакъв друг начин, в зависимост от възможностите в конкретното място – ние не бихме могли по никакъв начин да имаме противно становище да не бъде проведен такъв избор.”

Относно изборните книжа за референдума и участието на българските граждани в чужбина в него:

“Централната избирателна комисия прие хронограмата** за провеждането на националния референдум, в която са определени всички важни дати и срокове, свързани с организацията, подготовката и самото провеждане на гласуване в националния референдум. Както и беше прието решението, с което се одобрят изборните книги за провеждането на националния референдум, и които ще бъдат публикувани на нашата страница и съответно в Държавен вестник. Това, което е необходимо българските граждани в чужбина, които желаят да участват в гласуването в националния референдум – следва да проверят, след като излезе нашето решение за образуване на секциите, дали в тяхното място има такива секции. И имат правото до определения срок да подават заявления, за да може да бъде разкрита секция за гласуване извън страната, така че те да могат да упражнят своето право на глас в националния референдум. Към момента те могат да подават тези заявления за образуването на секция. А вече самото гласуване за референдума ще става с вписване в списъка за гласуване в секцията, която ще е образувана, и подаване на декларация, че не са гласували в национален референдум на друго място, за да могат те правилно да упражнят. В изборните книги е приет и образеца на бюлетина за гласуване в референдума, с която те ще могат да се запознаят. Но така или иначе тепърва пред ЦИК стои въпросът в следващите дни да приеме решенията за образуване на секциите извън страната; за приемането на разяснителната кампания по отношение на българите, живеещи в чужбина, във връзка с референдума; за самото гласуване по принципни решения, които ще имат значение за упражняването на правото на глас в този национален референдум.”

По въпроса дали тези принципни решения се различават от решенията при парламентарни избори:

“По същество тези принципни решения се различават дотолкова, доколкото става дума за гласуване в национален референдум, и в спецификата на самия референдум има неща, които са различни от всеки друг вид избор. По същество гласуването ще бъде по същия начин, както е в другите избори. Разбира се бюлетината е различна, тя е с „да“ и „не“ като отговор на съответния въпрос.”

.

Запис на интервюто на Илиана Райчева с говорителя на ЦИК Александър Андреев:

.

—————————————————————————————————————————————————–

* Писмото на ЦИК до координатора на ВОС в Чикаго можете да се види тук – НР-22-7

** Хронограмата на ЦИК относно провеждането на националния референдум може да се види ТУК.

.

2 коментара »

 • Райчин Рачев said:

  Уважаеми сънародници ,

  предстои да организираме среща/кръгла маса в Народно събрание на 30 септември или 1 октомври , 2015г.
  С тема Технологични възможности за е-референдум, е-гласуване (и швейцарския опит с участието на експерти от Конфедерация Швейцария). Български ИТ и юридически експерти работят по ИТ модел за е-референдум и предложения за промени в законодателството. е-референдум ще означава цялата процедура да е възможна онлайн / дистанционно. От регистриране на Инициативни комитети, уточняване на въпрос(и), събиране на подкрепа, гласуване, проследяване работата на Народно събрание (общински съвети)за промяна в нормативните актове съобразно взетите решения на референдуми.
  Платформата ще трябва да може да обслужва и другите форми за пряка демокрация – Граждански инициативи и Общи събрания.
  С удоволствие бихме дали възможност за онлайн участие в срещата в парламента на българи в чужбина , които са експерти в тази област.
  За контакти: [email protected], Skype: raichinbg, 00359 32 650059, 00359 888 686872

  Райчин Рачев

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.