Home » Авторски страници

Български ученици шампиони на China International Mathematics Competition

2015.08.09 Няма коментари
Spread the love

Bs team with Vladislav Marinov

Възпитаници на Бургаската природо-математическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“ донесоха 8 медала и купи след конкуренция с отбори от 29 държави на Международното математическо състезание China International Mathematics Competition, провело се в Чанг Чунг, Китай, преди дни. Шест индивидуални медала, две награди Merit, купата за абсолютни шампиони в отборното класиране в група и наградите първи и втори подгласник е резултатът от участието на младите български математици в престижното състезание.

gold medal

Тази година 29 държави от пет континента изпратиха свои представители да мерят сили в CIMC. За Китай заминаха и учениците от ПМГ “Акад. Н. Обрешков” – деветокласниците Константин Гаров, Атанас Динев и Радостин Петров, осмокласникът Орлин Кучумбов, седмокласниците Андрей Цочев, Волен Терзиев, Мардирос Овагемян и Ирина Георгиева, както и техните преподаватели Гергана Николова, Алексина Кичева, Антоанета Граматикова и Динко Раднев. Осемте участници са определени въз основа на представянето през учебната година с квоти от Съюза на българските математици, а пътуването е осъществено с подкрепата на училищното настоятелство.

CIMC се провежда в две възрастови групи, като състезателите са разделени на родени след 1 август 2001 г. и родени след 1 август 1998 г. През тази година в групата на малките участие взеха 73 отбора, а в групата на големите – 75. Състезанието е индивидуално и отборно, като в индивидуалното задачите са 15, за които учениците разполагат с час и половина, а при отборното – 10, които трябва да бъдат решени за час.

awards

В индивидуалното класиране при големите Константин Гаров и Орлин Кучумбов се представиха блестящо и си тръгнаха с първи места и златни медали. Атанас Динев получи бронзов медал, а Радостин Петров – престижното отличие Merit.

В „малката“ група сребърни медали донесоха Андрей Цочев и Волен Терзиев. Седмокласникът Мардирос Овагемян се прибра в Бургас с бронзов медал, а единственото момиче в отбора – Ирина Георгиева заслужено взе наградата Merit.

При отборното класиране в група представителите на ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ безапелационно станаха шампиони и взеха най-важната купа. Същият отбор стана първи подгласник при отборно класиране, а „малкият“ отбор успя да се пребори за титлата „Втори подгласник“.

bs team

Любопитен е начинът на събиране на задачите за състезанието – организаторите разполагат с огромен архив от задачи, предлагани от участниците през годините, и от тях избират състезателните. Приятна изненада за българската група било, че през тази година 13 от задачите са по тяхно предложение.

Още по-голяма гордост е предизвикал фактът, че председателят на журито в „голямата“ състезателна група и дясна ръка на генералния мениджър на CIMC д-р Сун се оказал възпитаникът на ПМГ – Бургас проф. Владислав Маринов.

„За нас бе гордост да видим наш ученик на толкова високо ниво в математическия свят, а за групата ни проф. Маринов бе жив стимул. Мотивиращо е да знаеш, че един от хората, които днес оценяват знанията ти в Китай, е седял на същите чинове и е попивал от същите учители, от които се учиш и ти. Така децата разбират, че няма граници в тяхното развитие и колко високо ще стигнат е резултат само от техните усилия, а ПМГ им дава здравата основа, от която се скача по-лесно“ – коментира преподавателят Динко Раднев.

Той, заедно с колегите му, придружили младите български таланти в Китай, не пропуснаха да благодарят на българското посолство в Пекин и лично на ВРиД посланик Иван Димитров за подкрепата, която са получили за решаването на проблема с отменения полет на българската група.

.

Кристина Божинова

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.