Home » Авторски страници, Е-Списание, история

70 години от атомната бомба над Хирошима

2015.08.06 Няма коментари
Spread the love

e69e796a423d11ee28c87a2e509d5f3a

Преди 70 години, на 6 август 1945 г. в 8 часа и 15 минути местно време, избухва атомната бомба над японския град Хирошима. Тя е хвърлена от американски бомбардировач Б-29. Смята се, че веднага след взрива загиват около 74 000 души. Много от оцелелите умират от лъчева болест впоследствие.

Три дни по-късно, на 9 август 1945 г., е пусната атомна бомба и над Нагасаки. Тези две бомбардировки с изключителна разрушителна мощ и масовост на жертвите, нанасят последните удари на имперска Япония. На 15 август 1945 г. е подписана нейната капитулация и с това се слага край на Втората световна война. От хвърлянето на първата атомна бомба над Хирошима до ден-днешен споровете за това дали тя е била абсолютно необходима, за да свърши войната по-бързо и в Тихия океан, не са спирали.

NTQ0MjY5Lzg0ODkxMjE0Y2IxZmRiMmQ3NjcwMGU1ZGZlMTQxOTdjLmpwZw==

По данни, отчетени към 6 август 2014 г., общият брой на жертвите на двете бомби над Хирошима и Нагазаки възлиза на 292 325 души. В Япония по официални данни има все още около 183 000 оцелели след бомбите над двата поразени града. Средната възраст на оцелелите е 80 години.

На тазгодишните възпоменателни събития кметът на Хирошима Кадзуми Мацуи нарече ядреното оръжие “абсолютното зло” и призова света да действа, за да бъде то забранено. “Докато има ядрено оръжие, никога не знаем кой ще стане негова жертва” – подчерта кметът на града, четейки Декларацията на мира. Пред паметника на жертвите в Парка на мира в Хирошима бяха положени венци.

e461c0bdecbc28216d16f3c180447f94

От своя страна японският премиер Шиндзо Абе изрази “съболезнования на душите на всички жертви на атомните бомбардировки, на всички, преживели тази трагедия и на членовете на семействата им”. Абе заяви, че Япония ще положи всички усилия да създаде свят без ядрено оръжие.

Гости на възпоменателните събития от сто държави пристигнаха в Хирошима, за да отбележат годишнината и да отдадат почит на жертвите. Организации, борещи се с разпространението на ядрените оръжия, припомниха, че ракетите и бомбите, които са на въоръжение днес, са десетки пъти по-мощни от бомбата, хвърлена над Хирошима.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.