Home » Избрано

“Протестна мрежа” пуска онлайн платформа “Питай депутат”

2015.07.21 Няма коментари
Spread the love

Дни преди Народното събрание да гласува проекта за промени в конституцията, “Протестна мрежа” пуска онлайн платформа за граждански контрол “Питай депутат”. На сайта www.pitaydeputat.com всеки може да види каква позиция е решил да заеме депутатът от неговия избирателен район.

Всеки с достъп до интернет може да зададе въпрос на някой от 240-те депутати и да получи отговор за позицията му по дадена тема, в случая – конституционните поправки. За да бъде изпратено запитване, човек трябва да кликне върху поле с името на конкретен депутат, след това да даде свой имейл за връзка и своето име. Генерира се автоматично писмо. “При получаване на отговор от депутат ще го отбелязваме така: “за” – запълваме кръгчето с цвета на очертанието, “против” – запълваме кръгчето с розово, “въздържал се/не ми пука за избирателите” – кръгчето остава празно”, посочват създателите на сайта.

“Питай депутат” има и разяснителни функции, като дава информация, предистория и кратки анализи по различни проблеми. Първата тема е свързана със съдебната реформа и е част от кампанията на “Протестна мрежа” #160от240, а основният въпрос към депутатите е: “Ще подкрепите ли правосъдната реформа?”. В първия ден на сайта са видими позициите на по-малко от 20 народни представители.

“Разчитаме, че чрез платформата “Питай депутат” българските граждани ще започнат по-активно да комуникират с народните избраници и да следят кой как си върши работата. Така ще разбираме и кой от депутатите реално се интересува от гражданите и тяхното мнение или гледа на тях просто като избиратели за следващия парламентарен вот” – казва един от създателите на сайта Георги Илиев, цитиран от организацията.

Създателите на онлайн платформата за граждански контрол разчитат, че тя ще бъде мерило за това дали народните представители превръщат своите обещания в дела. “Ние ще пазим данните от това, което депутатите са обещали на гражданите чрез платформата, и те ще могат лесно да бъдат сравнявани с резултатите от гласуванията в пленарната зала”, споделят създателите.

Самите народни представители ще виждат реално кой им задава въпроса и ще могат да отговарят по електронен път. Освен чрез електронната комуникация, позициите на депутатите по конкретните въпроси ще бъдат отразявани и от публичните им изказвания пред медиите. /“Дневник”/

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.