Home » Е-Списание, политика

Протест в София против TTIP и СЕТА

2015.07.04 9 коментара
Spread the love

Днес в София, пред представителството на Европейската комисия в България, се организира протест срещу Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между САЩ И ЕС (TTIP/ТПТИ) и Всестранното търговско-икономическо споразумение между Канада и ЕС (CETA). За този протест се разпространява информация в различни групи в социалните мрежи.

Плакат на протеста

Плакат на протеста

В една от тях, “Народът срещу корпорациите”, организатори на протеста пишат:

Четвърти юли е символ на американската свобода и независимост. Искаме да напомним на американското правителство смисъла на тези две думи – свобода и независимост (както и на ЕС, който е доброволно обединение на държави в името на демокрацията, мира и солидарността, включително и на българското правителство). В основата на демокрацията стои прозрачността. Прозрачността обаче не е част от процеса, свързан с ТТИП и СЕТА.”

Ето какво още е написано като основание на протеста в тази група:

“Месеци наред от устата на по-будните граждани на Европа отеква една абревиатура, за която вече сигурно сте чули – Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между САЩ И ЕС (TTIP/ТПТИ). Най-общо казано, това е едно бъдещо (все още несключено) международно споразумение за свободна търговия между САЩ и ЕС, но всъщност TTIP ни води към корпоративно робство.

Има подобно споразумение между Канада и ЕС – Всестранно търговско-икономическо споразумение между Канада и ЕС (CETA), което е прието, но все още не е ратифицирано.

Очаква се подобни споразумения да се опитат да ни пробутат и с други държави, цели континенти.

Механизмът за решаване на спорове „инвеститор-държава” подчинява националните държави на чуждите корпорации и води до блокиране на политики в обществен интерес и ерозия на екологични, санитарни и др. стандарти.

ГМО
Шистов газ
Потребители без защита
Трудещи се без права
Нарастваща безработица
Храни без контрол
Лекарства без проверка
Здравеопазване в ръцете на корпорации
Замърсяване без наказание
Държави, осъждани от частни фирми в частни съдилища
Общество, лишено от глас
Хора, нации, континенти, собственост на частни фирми

Всичко това е заложено в TTIP и СЕТА – два документа, чакащи подписване от Европейския съюз. От страна на САЩ и Канада вече са подписани.

Частните фирми ще могат да съдят държавите в частни трибунали, които пренебрегват държавните съдилища, със скъпоплатени частни адвокати, които ще решават в полза на корпорациите. По-този начин КОРПОРАЦИИТЕ ще получат могъщо оръжие срещу държавите, с което могат да атакуват всеки закон и политики в обществен интерес, ако те ограничават планираните им печалби.

Четвърти юли е символ на американската свобода и независимост. Искаме да напомним на американското правителство смисъла на тези две думи – свобода и независимост (както и на ЕС, който е доброволно обединение на държави в името на демокрацията, мира и солидарността, включително и на българското правителство).

В основата на демокрацията стои прозрачността. Прозрачността обаче не е част от процеса, свързан с ТТИП и СЕТА.

ТПТИ СЕ ОБСЪЖДА НА ЕВРОПЕЙСКО НИВО НЕПРОЗРАЧНО ПРИ ТОТАЛНА ДОМИНАЦИЯ НА КОРПОРАТИВНИТЕ ИНТЕРЕСИ, А В БЪЛГАРИЯ правителството участва в дискусии главно с най-крупните корпоративни лобисти. Българската позиция по ТПТИ се свежда до безкритично възпроизвеждане на „опорните точки” на Европейската комисия и американската администрация, а не се основава на независим анализ на последиците за България.

ИМА РЕДИЦА ПРИМЕРИ ЗА РЕШАВАНЕ НА СПОРОВЕТЕ ИНВЕСТИТОР-ДЪРЖАВА В ЧАСТНИ ТРИБУНАЛИ, В КОИТО КОРПОРАЦИИ СЪДЯТ ДЪРЖАВИ ЗА ГИГАНТСКИ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ заради повишаване на минималната работна заплата (Египет), налагане на мораториум върху фракинга (Канада), забрана за екологично опасен златодобив (Салвадор), отказ от развитие на ядрената енергетика (Германия), замразяване на цените на тока и водата, като социална мярка срещу острата икономическа криза (Аржентина) и др.

ГМО В 70% ОТ ХРАНИТЕ НИ СЛЕД ПОДПИСВАНЕТО НА ТПТИ. За сравнение в момента продуктите в ЕС с ГМО са под 1%, благодарение на стандартите в ЕС. Корпорации като МОНСАНТО отдавна се стремят да направят хората ХРАНИТЕЛНО ЗАВИСИМИ, ЧРЕЗ ГМО И КАТО ПАТЕНТОВАТ ГЕНИТЕ НА РАСТЕНИЯ И ЖИВОТНИ. Хармонизация на стандартите между САЩ и Европа ще доведе до снижаване на европейските, вместо до повишаване на американските. 90% от говеждото в САЩ се произвежда с растежния хормон рактопамин, който при натрупване в организма причинява рак. Американските производители масово дезинфекцират пилетата с хлорен разтвор. Млечните продукти са с ниски изисквания. Американската агенция за защита на околната среда е въвела забрана едва 6 от 84 000 използвани химикала. В козметиката в САЩ са забранени само 12 съставки, докато Европа забранява 1300.

ПОРАДИ ПО-НИСКИТЕ КРИТЕРИИ, американските храни имат значително ПО-НИСКИ ПРОИЗВОДСТВЕНИ РАЗХОДИ. С по-ниските продажни цени, ТЕ ЩЕ ИЗТЛАСКВАТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ и ще ги принудят да лобират за снижаване на стандартите. ПОРАДИ ДЪМПИНГА НА ЦЕНИТЕ, логично е да се предвидят и МАСОВИТЕ ФАЛИТИ, които ще доведат до огромна БЕЗРАБОТИЦА в европейските държави.

В сферата на личните свободи, също има много противоречиви намерения. ACTA (Споразумение за борба с фалшифицирането) бе отхвърлено с пълно мнозинство в ЕП през 2012 г., след широка негативна обществена реакция, третирайки го като дълбоко навлизане в личното пространство. В основата му стоеше задължението на интернет доставчиците да следят онлайн активността на потребителите, но също така се отнасяше и до използването на сортови семена и генерични лекарства. ACTA върви в пакет с TTIP и е отново на дневен ред за разглеждане.

В сферата на публичните услуги, се очаква TTIP да отвори път на американските компании. Една от изразените през изминалата година обществени тревоги беше породената от TTIP заплаха за обществените услуги в Европа. Изтеклата през юни 2014 г. първоначална „оферта“ до САЩ за либерализация потвърждава, че всички медицински, здравни, социални, образователни (на всички равнища), пощенски, финансови, далекосъобщителни, транспортни, енергийни, водни, екологични и културни услуги са предмет на обсъждане за партньорството, като вече съществуват съществени ангажименти в множество сектори, които осигуряват на американските корпорации пълен достъп до пазарите на услуги в страните-членки на ЕС. Това би означавало преструктуриране на публичния сектор, социални и работнически вълнения, приватизации и т.н. Либерализацията на обществените услуги и търговията с тях води след себе си повишение на цените и намаляване на качеството.”

В една друга група във Фейсбук по повод същия протест е отправен призив за организирането на референдум, чрез който гражданите да изразят своята воля по въпроса с това споразумение и сами да решат своето бъдеще.

 

Еврочикаго

9 коментара »

 • Агент Щирлиц said:

  Уважаеми сподвижници на Щирлиц, Сириза и Льо Пен, предполагам се досещате все пак кой има интерес от протестите срещу Америка и пред Европейската комисия, кой хвали гръцкия псевдополитик от крайните квартали въпреки безумното нахалство да искаш чужди пари и да се правиш на човек с достойнство, от коя руска банка беше взела кредит Льо Пен заради предизборната си кампания, на чий конгрес и килимче стояха българските, пардон руските националисти от БГ м.г.и в крайна сметка кой има интерес от разделението на Европа? Чували ли сте за “геополитика”, агентурни мероприятия и тролове, които работят за чужди каузи,различни от тези за националния интерес? Кои точно български стоки защитаваме от търговското споразумение със САЩ – тези, които с пълни с пестицици и бед етикет, вмирисаните сирена с подрправен срок на годност или тези с палмовото масло? Нека противниците на “троянския кон” да отговорят, ако обичат защо са срещу конкуренцията, която ни дава избор.

 • Роман Кендеров said:

  Моля анонимни шпиончета-тролчета като Агент Щирлиц, които са на заплата в някоя американска фондацийка, като “Америка за България”, “Charles Steward Mott”-http://www.mott.org/,”Норуей грантс” и “ИИЕЙ гратс”-http://eeagrants.org/Who-we-are/EEA-Grants, “Оак гратс”-http://www.oakfnd.org/grant-making,разпределяни чрез “Работилница за граждански инциативи”-http://www.wcif-bg.org/pages.php?page=pages&&id=17&v=6, и “Отворено общество”-http://www.osf.bg/?cy=99,/АГЕНТЧЕ ДА НИ ТИ ИЗПУСНА ИМЕТО НА ФОНДАЦИЙКАТА-ДОПЪЛВАЙ АКО СЪМ Я ИЗПУСНАЛ/, да не се включват с тъпи коментари!!!

 • Агент Щирлиц said:

  Демокрацията, братко, е в това да си казваме мнението. Кой оценява кое е “тъпо” и кое не е “тъпо”? Ако това е Дис-Пут, а не Пут-ин, всеки има право на мнение?

 • Мариана (author) said:

  Всеки има право на мнение разбира се, но е добре да го изказва с аргументи и да има достъп до информация за това какво точно се подписва. Може би ако съдържанието на въпросното споразумение беше публично и европейските граждани можеха да го прочетат, нямаше да има толкова спекулации.

  “Демокрацията е хляб, който се меси, пече и изяжда всеки ден” – както беше казал покойният Ралин. А мощта на големите пари и интереси се оказва нерядко по-силна от основните демократични принципи.

 • Агент Щирлиц said:

  Драга Мариана, напълно подкрепям казаното от теб! Но: темата е малко по- друга. Всеки път,когато някой говори срещу “глобализацията” и “корпорациите” пропуска да спомене дали винаги “родното”, малкото е по-добра. Когато говорят, че ни застрашава ГМО с влизането на въпросното споразумение трябва да мислим също и за това, че не по-малко ни застрашават пестицидите и палмовото масло, което в много случаи дори не е обозначено на българските етикети. Навремето Япония се е борила много срещу глобализацията и се е придължала към политика на протекционизъм. И след време тя отстъпва. Впрочем и българското кисело мляко навлиза в Япония и днес и добре позната марка на пазара. Свободният пазар дава шанс на купувача да избере онова, което му харесва, в това число дали да бъде ГМО или пестици.

 • Мариана (author) said:

  Драги/драга “Агент Щирлиц”,

  Разбира се, че пестицидите и палмовото масло също ни застрашават. Но тук не става въпрос за политика на протекционизъм. Нито за българското кисело мляко, което стигаше до Япония още по времето на Живков. България в момента, впрочем, и преди евентуалното подписване на ТТИП, е разграден потребителски двор за всякакви продукти, включително дори за плодове и зеленчуци, докарвани откъде ли не. Но ако това споразумение е толкова добро за гражданите на Европа, както твърдят не малко негови глашатаи, включително и на високи политически постове, то нека гражданите на Европа да могат да видят неговото съдържание и сами да се убедят дали е така или не. Ако ЕС действително държи на основните демократични права на своите граждани, той не би решавал на тъмно подобни споразумения. Ако нещо е добро, то няма защо да се крие. А парите, големите пари и големите интереси, оставени да имитират демократични ценности, могат само да ги подриват и обезличават. Има всевъзможни техники и начини за имитиране в днешния свят.

 • Агент Щирлиц said:

  Кой кого-кой-кого?….

  Вижте една интересна статия, когато имате време…

  http://uaport.net/news/ua/t/1504/07/7822596
  Президент России Владимир Путин систематично атакует самые слабые страны ЕС при помощи денег, лести и пропаганды на историческую тематику, чтобы укрепить свое влияние в Европе и избавиться от экономических санкций. Об этом сегодня пишет New York Times, напоминая о недавней встрече с президентом Кипра Никосом Анастасиадисом и завтрашнюю встречу с премьер- министром Греции Алексисом Ципрасом, передает ZN.

 • Мариана (author) said:

  Г-жо “Щирлиц”, светът не е едноизмерен. Пропагандата – също.

  И Путин няма как да бъде отговорен, с всичката му пропаганда, за това, че гражданите на ЕС нямат достъп до съдържанието на ТТИР. Но разбира се методът “А вие защото биете негрите”, ако разбирате какво се опитвам да кажа, не е от вчера… 🙂

  Но тъжното в цялата работа, че ако за Русия няма нужда да се доказва, че там демокрацията само се имитира, то за ЕС да не осигури истинска прозрачност на решенията, които се взимат, или да се имитира, че техните права, тяхната “власт на народа”, каквото значи демокрация в крайна сметка, да определя това какви решения се взимат, е защитена, не е допустимо.

 • Сърнела Воденичарова said:

  Тъкмо ми стана интересно на предпоследния коментар на Мариана как ще отговорите, Щирлиц, и Вие изместихте темата към Путин. 🙂 А темата е ТПТИ.
  Жалко. Истинска дискусия не се получава с подобни прийоми.

  Вероятно не осъзнавате, че милиони европейци от Франция, Германия, Великобритания, Италия, Испания, Португалия, Швеция, Финландия, Австрия, Полша, Чехия, Словакия, Словения, Румъния, Малта, Дания, Холандия, Белгия, Люксембург, Гърция, Литва, Латвия, Естония, Ирландия, Хърватия, Кипър, Унгария знаят за ТПТИ и вече подписаха срещу това споразумение.
  Само немците, подписали да се спрат непрозрачните преговори и изобщо да се преустановят всякакви стъпки към подписване на споразумението, са един милион и сто хиляди – 1 100 000.
  А възможно е и да го осъзнавате, но просто задачата Ви да е да омаловажите статията и проблема.

  Въпреки Вас и подобните Ви, ние хората продължаваме да информираме. А всеки носи глава и евентуална способност за мислене.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.