Home » Авторски страници, политика

Даниел Митов призова за повече американски инвестиции в България

2015.07.17 Няма коментари
Spread the love

Българският външен министър Даниел Митов е заявил по време на работното си посещение във Вашингтон, че би било добре да има повече американски инвестиции и туристи в България, съобщи пресцентърът на МВнР. “И за двете има подходящи условия в страната ни, която се развива стабилно на фона на икономическите и политически затруднения, с които се сблъскват редица европейски държави” – казал Митов. “Правителството на България се стреми да реформира съдебната система, така че да бъде гарантирано върховенството на закона като необходимо условие за привличането на чуждестранни инвестиции”, казал още той. В рамките на своето посещение Митов се е срещнал с ключови представители на американската законодателна и изпълнителна власт.

Даниел Митов и заместник-държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Даниел Митов разговаря със заместник-държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

По време на срещите си във Вашингтон Митов е подчертал, че визовия режим, който САЩ прилагат спрямо българските граждани, не отговаря на отличните политически отношения и стратегическо партньорство между двете страни. “Това състояние на отношенията във визовата област се използва от трети страни за внасяне на противоречия между държавите от евро-атлантическата общност и дава поводи за негативни пропагандни послания. Между евро-атлантическите партньори трябва да има най-високо качество на отношенията във всички области” – изтъкнал той и призовал представителите на американската администрация за продължаване на съвместните усилия за премахване на визовия режим за българските граждани.

Митов е дискутирал с американски официални представители перспективите за диверсификация на енергийните източници, които използва България, информира още пресцентърът на Външно. Обсъдени са били и партньорските взаимоотношения между България и САЩ в рамките на НАТО, необходимостта от модернизиране на българските въоръжени сили, както и възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество в борбата срещу тероризма.

„Сигурността на Европа и енергийната карта на континента зависят от нас. Ако ние спрем да правим историята си, някой друг ще започне да я прави вместо нас” – подчертал Даниел Митов на публичните си лекции, които бе поканен да изнесе от Европейския институт и в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон. „Предизвикателствата, които ни отправят днес алтернативните на либералната демокрация режими, следва да превърнем в нови възможности, за да не допуснем рисковете да се превърнат в заплахи”, коментирал пред аудиторията той.

Митов със сенатора от Аризона Джон Маккейн

Българският външен министър и сенаторът от Аризона Джон Маккейн

Българският външен министър е провел среща и с изтъкнати американски обществени фигури, на които е връчил отличието на МВнР “Златна Лаврова клонка”, за приноса им за присъединяването на България към НАТО.

Даниел Митов се е срещнал и с представители на българската общност във Вашингтон, с които е обсъдил актуалната политическа ситуация в България и предизвикателствата пред външната политика на страната, се разбира още от прессъобщението на Външно. Наши читатели, живеещи във Вашингтон, обаче ни информираха, че нищо не са знаели за тази среща. Така че остава открит въпросът защо не е имало достатъчно информация за нея, както и по какви критерии са били избрани нашите сънародници, които са се били поканени на срещата с българския външен министър.

 

Еврочикаго

——————————————————————————————————————————————————–

Бел.ред.: Информацията за посещението на българския външен министър във Вашингтон, подадена от МВнР, не съдържаше снимков материал. Не открихме снимки от неговите срещи, чрез ключови думи на български и на английски в търсачката на Google. Приложените две снимки са от Фейсбук профила на министър Митов.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.