Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Кръгла маса за българите по света, излъчена по Радио Бинар (видео)

2015.07.17 Един коментар
Spread the love

Как живеят българите по света? Какви са техните проблеми? Какво могат да допринесат те за своята родина? Каква е държавната политика в тази сфера? Защо досега не е бил създаден Национален съвет на българите в чужбина, нито Обществени съвети към дипломатическите и консулските ни представителства? Колко са българските деца, родени в чужбина, и какви специфични проблеми има с тяхното регистриране като български граждани? Ще могат ли да гласуват българите зад граница на референдума тази есен и извън посолствата и консулствата? Какви облекчения бяха постигнати при последните проведени проведени избори зад граница благодарение на Временните обществени съвети на българите в чужбина?

Водещата Илиана Райчева

Водещата Илиана Райчева

На тези и други въпроси бяха потърсени отговори на организираната от Радио България кръгла маса, която бе излъчена вчера по интернет радио Бинар и за която от нашето издание информирахме предварително. Водеща на кръглата маса беше журналистката Илиана Райчева.

Борис Вангелов и проф. Любомир Гаврилов

Борис Вангелов и проф. Любомир Гаврилов

Участници в разговора, излъчен по Радио Бинар, бяха: Борис Вангелов – председател на Държавната агенция за българите в чужбина, Румен Йончев – председател на Комисия  по политиките за българите в чужбина към Народното събрание, представителите на Временните обществени съвети на българите в чужбина проф. Любомир Гаврилов – Франция, Димитър Иванов – Швейцария, Красимир Гаджоков – Канада и Петранка Стаматова – САЩ, както и Мариана Христова, редактор на Eurochicago.com. (Г-жа Стаматова и г-н Гаджоков се включиха в разговора по телефона и по Скайп.) За съжаление на Кръглата маса не присъстваше представител на Външно министерство, въпреки поканата и усилията на водещата на предаването.

Димитър Иванов, Румен Йончев, Мариана Христова

Мариана Христова, Румен Йончев, Димитър Иванов

По-долу може се види видеозапис от проведения разговор, който е качен в сайта на Радио Бинар, и който публикуваме и в нашето издание. Приветстваме добрата инициатива на нашата колежка Илиана Райчева и на Радио България, и се радваме, че част от многото въпроси, касаещи българите зад граница и политиката на българската държава към тях, бяха обсъдени на организираната вчера кръгла маса.

.

 

One Comment »

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.