Home » Избрано

БГ чиновниците струват на бюджета 3.5 млрд. лв. годишно

2015.06.06 Няма коментари
Spread the love

Около 3.5 млрд. лв. е средната годишна издръжка на българската държавна администрация. Това показват данни на Министерство на финансите, подготвени след запитване на депутат от управляващата коалиция.

durzaven_budzet

Към края на 2014 г. в структурите на администрацията са ангажирани над 140 хиляди човека. 107 742 са заетите в централната администрация (министерства, агенции, комисии и др.), а 33 025 са ангажирани в териториалните звена на администрацията (областни управи, общински управи, специализирани звена и др.).

За издръжката на тези служители между 2000 и 2014 г. са отишли около 52 млрд. лв., показва справката на министъра на финансите Владислав Горанов, цитирана от БГНЕС. Под “издръжка” се отчитат разходите за храна, медикаменти, материали, външни услуги, текущи ремонти, командировки, електро- и топлоенергия, вода, горива, обучения. Разходите не включват заплатите на чиновниците.

Данните показват, че през 2000 година за издръжка на централната администрация са отишли 2.3 млрд. лв., а за чиновниците по места 769 млн. лв. Най-разточителни са били чиновниците през 2005 г., когато разходите за министерства, агенции и други централни звена на администрацията са достигнали 3 млрд. лв., а за местната власт – 1 млрд. лв. За миналата 2014 г. за издръжка на централната администрация са разходвани 1.739 млрд. лева., докато за местната власт 1.553 млрд. лв.

За 15 години издръжката на чиновниците по места е скочила двойно, за сметка на разходите за централните администрации, които са намалели. /”Сега”/

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.