Home » Авторски страници, българи зад граница

Честване на Христо Ботев в Одеса

2015.06.02 Няма коментари
Spread the love

“Аз зная, майко,
… че може млад да загина”

Паметникът на Христо Ботев в Одеса

Паметникът на Христо Ботев в Одеса

На 2 юни 1876 г. на връх Вола в местността Милин Камък, в борбата за свобода и независимост на българския народ, на 28-годишна възраст загива националният герой на България, революционер и поет Христо Ботев.

Христо Ботев е роден на 6 януари 1848 г. в Калофер в семейството на учителя и обществен деец Ботьо Петков и Иванка Ботева. През 1863-1865 г. Ботев следва във Втората мъжка гимназия в Одеса, а през 1866-1867 г. учителства в бесарабско българско село Задунаевка. След завръщането в България през 1867 г., Христо Ботев активно се включва в българското националноосвободително движение.

След началото на Априлското въстание Ботев, начело на 200 четници, преминава в България и започва бойни действия срещу отреди на черкези и башибозуци. На 20 май (по стар стил) 1876 г. Христо Ботев води последния си бой срещу превъзхождаща по численост редовна турска армия и башибозуци.

Всеукраинската обществена организация «Конгресс на българите в Украйна» кани всички желаещи да почетем паметта на Христо Ботев и на всички загинали за свободата и независимостта на България.

Митингът ще се проведе на 2 юни до паметника на Христо Ботев в град Одеса (Прохоровски сквер) от 12 часа.

Botev_Odessa

Христо Ботев учи във Втора Одеска гимназия, работил е като учител в село Задунаевка, Арцизки район, Одеска област. През 1875 г. възглавя българско националноосвободително движение и се явява един от националните герои на България. В знак на признателност за голямата роля в Освобождението на България, на 13 ноември 2009 г. по инициатива на Юрий Граматик, президентът на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“, бе открит негов паметник в Одеса.

 

Български младежки клуб “Актив” – Одеса

—————————————————————————————————————————————-

.

 ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА БОТЕВ

от “Конгрес на българите в Украйна”

Untitled1

Уважаеми сънародници,

Днес всички българи по света отбелязват Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Многовековнaта борба за свободата на българския народ води до Освобождението, а след това и до независимостта нашата прародина. Хиляди българи отдават живота си за свободно отечество, сред които и много българи от Бесарабия: Стефан Кисов, Данаил Николаев, Стефан Любомски и други.

В този ден всички ние скланяме глава и отдаваме почит пред паметта на героите, които и до днес живеят в сърцата ни! Нека нашата история да стане добър урок по родолюбие, самопожертване и храброст! От нас зависи дали ще има мир, спокойствие и стабилност.

Скъпи българи, нека бъдем будни и активни, нека чрез делата ни станем по-силни и горди за своя народ. Бъдете живи, здрави и живейте в мир!

.

Юрий Граматик,

президент на Всеукраинската обществена организация
„Конгрес на българите в Украйна“

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.