Home » Е-Списание

Свети първовърховни апостоли Петър и Павел (Петровден)

2015.06.29 Няма коментари

petrovden

Днес църквата почита паметта на Светите първовърховни апостоли Петър и Павел. Свети Петър и Свети Павел са претърпели много страдания и гонения в земния си живот, проповядвайки Христовото учение, и са били наречени “първовърховни престолници и вселенски учители”. Денят на светите апостоли Петър и Павел е познат в българската народна традиция като Петровден.

Петър е бил беден рибар от град Витсаида край Галилейското езеро, когато става един от първите ученици на Христос и един от най-преданите му последователи. Той камъкът, скалата, върху която Иисус Христос казва, че ще бъде построена Христовата църква (значението на името Петър е свързано с камък, скала).

Павел (Савел) е роден в гр. Тарс, Киликия, и първоначално е един от гонителите на християните. Но веднъж, по пътя от Дамаск, той бил ослепен от видение, в което му се явил сам Христос и го попитал: “Савле, Савле, защо ме гониш?”. Павел изгубил зрението си и бил ваден обратно в града, където след три дни бил изцерен по чудо. След това той от яростен противник на християните станал един от най-ревностните разпространители на Христовото учение.

Светите Петър и Павел завършват трънливия си апостолски път през 67 г. в Рим, по времето на по на император Нерон, известен с жестоките си гонения на християните. Петър е бил разпънат на кръст с главата надолу, а Павел, понеже е бил римски гражданин, е получил “привилегията” да бъде посечен с меч.

Първите сведения за празника на светите апостоли Петър и Павел датират някъде от III – IV век, като тяхната памет първо е започнала да се чества в Рим, във Вечния град. На 29 юни – по Юлиянския календар, през 258 г. в Рим било извършено пренасянето на мощите на апостолите Петър и Павел.

На Петровден във всички православни храмове се отслужва празнична Света литургия. Обикновено християните се подготвят за празника с няколкодневен пост, наречен “Петров” или “Апостолски”. Продължителността му е различна и зависи от датата на Великден. Постът започва винаги от неделята след Петдесетница – наричана Неделя на всички светии, и завършва в деня преди двата най-големи апостолски празницина 29 юни, Петровден, и на 30 юни – когато се чества паметта на 12-те апостоли.

В народните представи двамата апостоли Петър и Павел се възприемат като братя. В иконографията Свети Петър се изобразява обикновено като старец в бели одежди, който държи ключовете на райските порти и определя коя душа е праведна и коя не е.

В някои райони на България на Петровден се правят сборове. Месят се обредни хлябове и се ядат ранни ябълки петровки.

Днес имен ден празнуват: Петър (означава камък, скала), Петрана, Петранка, Павел (означава малък), Павлин, Павлина, Павлета, Пейо, Пенка, Пенчо, Петьо, Пепа, Петя, Пецо, Апостол (означава пратеник), Камен, Кремена.

ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.