Home » Авторски страници, Е-Списание

Ситуацията в Гърция след затварянето на банките

2015.06.29 Няма коментари
Spread the love
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изтичането на текущата програма за финансова подкрепа на Гърция и решението за провеждането на референдум на 5 юли по проблемите с кредитирането на страната, доведе до масово теглене на пари в брой от банкоматите в страната.

Според информацията, с която разполага българското Външно министерство до момента, банките в Гърция ще останат затворени от понеделник – 29 юни, до 5 юли, когато е и датата за провеждането на референдума. Като дата за възстановяване на дейността на банките се посочва 7 юли. Сумите за теглене в брой са ограничени до 60 евро на ден. Ще могат да се теглят пари от банкомати с карти на чуждестранни банки и за тях няма ограничения, но такива могат да бъдат наложени от гръцкия финансов министър. Отчита се и забрана за парични преводи към чужбина.

Освен това, по данни на българското посолство в Атина, има и повишено търсене на горива в Гърция.

Наблюденията показват, че в региона на Солун, в района на Халкидики и други курортни дестинации, банковите устройства за предоставяне на пари в брой не разполагат с налични средства. Част от бензиностанциите са затворени и може да се очаква неритмично снабдяване с горива, особено в по-малките населени места. Хотелиерите изискват заплащане на туристическите услуги в брой.

МВнР препоръчва на българските граждани, които пътуват в региона, да отчитат тези обстоятелства и да разполагат с достатъчно евро в брой за непредвидени обстоятелства.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.