Home » Авторски страници, литература

Русчо Тихов, ‘Някога’

2015.06.13 Няма коментари
Spread the love

39154ЗА КНИГАТА

.

Наскоро в Университетската библиотека на СУ „Св. Климент Охридски“ бяха представени нови заглавия от поредиците на издателството на Софийския университет.

От поредицата „Съвременна поезия и проза“ Ани Илков представи неиздавани досега стихове на Русчо Тихов в стихосбирката „Някога“. (Б.р.: запис на част от представянето на книгата може да се чуе по-долу.)

 .

 

.

ЗА АВТОРА

Русчо Tuxoв пише стихотворенията, публикувана в книгата „Някога“, в периода 1962-1966 г. Съвсем младият тогава автор има приятелство с големия български поет Константин Павлов. Русчо учи във Френската езикова гимназия в София, а по-късно и в Университета в Клермон-Феран, Франция. Във Франция Русчо Тихов се запознава с Юлия Кръстева, след като й изпраща през 1969 г. един свой ръкопис, написан през 1968 г. Двата ръкописа – на първата му авторска книга Праволинейна инерция“, издадена през 2010 г., както и стиховете от книгата „Някога“, не виждат бял свят повече от четири десетилетия.

Издателство „Парадокс“ публикува преди пет години особената, поетична и провокативна, лотреамоновска според някои проза на Русчо Тихов „Праволинейна инерция“, написана през 1968-ма, докато той е студент във Франция. Университетско издателство пусна тази година книгата „Някога“, стихотворенията в която са писани в средата на 60-те.

Русчо Тихов е работил като редактор в алманаха „Апропо”, като преводач на емисиите за чужбина на БНР, превеждал е от френски романи, пиеси и друга художествена литература.

.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Отзиви за начина, по който един автор пише на български език през 60-те години на ХХ век:

„С други думи, нашият език започва от „нула“ и ако иска да е равнището на века, трябва да руши от най-високото, „Трагическа участ“, може би, но и единствената теоретически политически (да не кажа „морално“) възможна.“

Юлия Кръстева, 1969 г.

„Във всеки случай, текстът е напълно извън нормата за литература по онова време, той изразява съпротивата на един млад, интелигентен човек срещу неговата действителност.“

Милена Кирова

„Осмелил се е да съществува тогава, да бъде написан, макар и да не би могъл да се публикува. Текст, който е показвал, че този наш език би могъл да се обръща с хастара навън, да се разпада и събира отново.“

Силвия Чолева

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.